Θέμης Σοφός: Διεκδικεί ξανά την προεδρία του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών

Ο γνωστός δικηγόρος Θέμης Σοφός με δελτίο τύπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τις επικείμενες αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2021.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός

Αναλυτικά η ανακοίνωση του:

Αγαπητές και αγαπητοί μου Συνάδελφοι, αγαπητές και αγαπητοί μου φίλοι,

– Το 2017 έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έλαβα περίπου το 8% των ψηφισάντων. Στο διάστημα αυτό υπηρέτησα ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και προσέφερα στον κλάδο μας, τόσο επιστημονικά, με ώρες σεμιναρίων και συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και πανεπιστημιακών καθηγητών, όσο και πρακτικά σε επίπεδο θέσεων και επαφών συνεργασίας με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, με σαφή τοποθέτηση, δίχως απόκρυψη σκέψεων και πράξεων, σε μεγάλα και θερμά ζητήματα, αναλαμβάνοντας πάντοτε την ευθύνη και την τεκμηρίωση των θέσεών μου.

– Κεντρική θέση στην πορεία αυτή λαμβάνει ο σεβασμός μου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία θα αγωνίζομαι με όλες τις δυνάμεις μου, ανεξαρτήτως προσωπικού ή «πολιτικού» κόστους. Μια ανοιχτή και ειλικρινής θέση σε ένα θεσμικό ζήτημα είναι πάντοτε πιο πολύτιμη από τη «διπλωματική» θέση ή σιωπή.

– Έχοντας αποκτήσει μαζί με τα … χιλιόμετρα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, του Εφετείου Αθηνών, του Αρείου Πάγου, εμπειρία Διοίκησης ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α., θέλω και μπορώ να προσφέρω όχι μόνον ακόμη περισσότερα, αλλά κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό και αναγκαίο: Τον επαναπροσδιορισμό της θέσης του Δ.Σ.Α. απέναντι και μέσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Κοινωνία, ώστε να αλλάξουμε μαζί τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και να τον δούμε να οδηγηθεί εκεί που του αξίζει, δηλαδή στη θέση του μεγαλύτερου Επιστημονικού Συλλόγου της χώρας μας: Στη θέση του Δ.Σ.Α. που δίνει το επιστημονικό του έργο στην υπηρεσία της κοινωνίας, παρεμβαίνοντας ενημερωτικά και θεσμικά, δυναμικά και πάντως όχι σιωπώντας.

– Καθημερινά συναντώ τη νέα και το νέο δικηγόρο, τη μητέρα δικηγόρο, τη γυναίκα δικηγόρο, τον πολύτεκνο δικηγόρο και τους πολύπειρους δικηγόρους, αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις ανησυχίες των συναδέλφων για τα καθημερινά θέματα του κλάδου μας και δεν θα σταματήσω να μάχομαι δίπλα τους για την επίλυσή τους.

– Ο Δ.Σ.Α. έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε όλα τα μείζονα νομικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την χώρα: Όχι αφηρημένα σε θεωρητικό επίπεδο και σε πλαίσιο διαλόγου με την εκάστοτε Κυβέρνηση. Προεχόντως οφείλει να παρεμβαίνει με δυναμισμό και νομικά τεκμηριωμένο, εμπεριστατωμένο λόγο και αποτελεσματικότητα. Δίχως κυβερνητικό συνδικαλισμό αφενός, αλλά ούτε στείρα και αναποτελεσματική αντιπολίτευση αφετέρου.

– Αγαπητές και αγαπητοί μου Συνάδελφοι, δεν θα επεκταθώ στο έργο μου σε αυτήν την ανακοίνωση. Ενδεικτικώς μόνον αναφέρω ότι υπήρξα μέλος της Επιτροπής Ασφαλιστικού, σε συνεργασία με εκλεκτούς συναδέλφους του Δ.Σ. Καταλήξαμε στην επιλογή ενός συστήματος ασφαλιστικών κλάσεων με κατάταξη των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης, ενώ παρέχεται το δικαίωμα επιλογής στον ασφαλισμένο για κατάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση. Διεκδικήσαμε τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών κυρίων και επικουρικών συντάξεων. Η υπηρεσία για την αποφυγή της ατέλειωτης ουράς ή του συνωστισμού ήταν πρόγραμμά μας που λειτουργεί. Θεσπίσαμε τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δ.Σ.Α. με οργανόγραμμα. Υπήρξα από τον Απρίλιο του 2019 και εξακολουθώ να είμαι μέχρι σήμερα, εισηγητής επί των διατάξεων του νέου Π.Κ. και Κ.Π.Δ. Είχα την τιμή να παραδώσω, εν μέσω πανδημίας, στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ ένα σύγχρονο βρογχοσκόπιο, δωρεά του Δ.Σ.Α. Συμμετείχα θεσμικά ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. σε συζήτηση θεσμικών ζητημάτων στον Άρειο Πάγο, την Ολομέλεια Εφετών Αθηνών, καθώς και στην εν γένει λειτουργία του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με τελευταίο επίτευγμα, την ηλεκτρονική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα στο σύστημα του ΟΣΔΥΠΠ. Εκπροσώπησα τον Δ.Σ.Α. στη συνεδρίαση του Ο.Η.Ε. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον έλεγχο της διαφθοράς. Η επιστημονική διαδρομή μου είναι δημοσιευμένη.

Αγαπητές και αγαπητοί μου Συνάδελφοι,

Άσκησα κριτική εκεί που έπρεπε, δέχθηκα κριτική εκεί που έπρεπε, σε κάθε περίπτωση είμαι έτοιμος να σηκώσω το βάρος της εκπροσώπησης του ανώτατου θεσμικού οργάνου του δικηγορικού σώματος, όπως κάνουμε όλες και όλοι οι δικηγόροι, στον αγώνα για την προάσπιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και της Δημοκρατίας.

Θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ζητώ την ψήφο σας, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς την θεσμική θωράκιση του κλάδου και του λειτουργήματός μας.

Με εκτίμηση,

Θέμης Σοφός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ