Τα κοντέινερ της ντροπής στη Χαλκίδα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Χαλκίδας η οδύσσεια δεκάδων μαθητών του Ειδικού Σχολείου (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ) που προσπαθούν να βρουν επιτέλους ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.

Αυτή η ιστορία κρατάει 13 χρόνια. Γονείς και μαθητές εμπαίζονται από τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι αδιαφορούν για το στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών. Κάνουν μάθημα σε άθλιες συνθήκες μέσα στο κρύο ή τη ζέστη, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Όμως δεν πάει άλλο και απαιτούν λύση.

Ένα παρ’ ολίγο ατύχημα φανέρωσε ακόμα περισσότερο την περιπέτεια που περνούν οι μαθητές. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και την ώρα που τα παιδιά έβγαιναν έξω, μια τζαμαρία από τα κοντέινερ κατέρρευσε και μόνο από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ, Ουρανία Βασιλάκου, σε δηλώσεις της στο eviatoday.news, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και την απόγνωσή της για όσα βιώνει η ίδια, οι συνάδελφοί της, αλλά πρώτοι από όλους οι μαθητές. «Η κατάσταση έτσι όπως περιγράφεται και όπως απεικονίζεται είναι ‘’σταγόνα στον ωκεανό’’ σε σχέση με την καθημερινότητά μας (μαθητών και προσωπικού). Το ελληνικό φιλότιμο είναι το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει για να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτά τα παιδιά που ΚΑΠΟΙΟΙ όφειλαν να τους χαρίζουν απλόχερα και έμπρακτα την φροντίδα τους και κωφεύουν διαχρονικά και συστηματικά…

Η ισχύς των υλικών της σχολικής εγκατάστασης έχει παρέλθει εδώ και μια πενταετία, με συνέπεια να αποτελούν πια καρκινογόνα παγίδα για μαθητές -διδακτικό προσωπικό… Η φθορά τους προφανής και αναμενόμενη… Η απειλή του Covid-19 φαντάζει ασήμαντη μπροστά στην απειλή των άχρηστων και επικίνδυνων κοντέινερ…

Η αφύπνιση και συμπόρευση όλης της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων μας είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτη…».

Φως στην άκρη του τούνελ φάνηκε τον Νοέμβριο του 2020, όταν σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας υπό τον Περιφέρειαρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειαρχη Γιώργο Κελαϊδίτη, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι ενέργειες ώστε να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η προσωρινή μετεγκατάσταση του Σχολείου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Τάγματος Πεζοναυτών σε νέα προκατασκευασμένα οικήματα που θα τηρούν τις προδιαγραφές για την εκπαίδευση αλλά και απασχόληση των μαθητών των ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας.

Μάλιστα τονίστηκε ότι θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να τελειώσει γρήγορα η περιπέτεια. Το μόνο που απέμενε ήταν η σύμφωνη γνώμη της Δημάρχου, Έλενας Βακά.

Ωστόσο η σύμφωνη γνώμη… άργησε μερικούς μήνες. Μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων των παιδιών του Ειδικού Εργαστηρίου, κ. Μαργαρίτης, ζήτησε μιλώντας στο «Ράδιο1» την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα.

Τελικά με αρκετή καθυστέρηση η Δήμαρχος Χαλκιδέων συμφώνησε για την προσωρινή μεταφορά του ΕΕΕΕΚ στο Τάγμα Πεζοναυτών.

Περίπου ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του θέματος, τον Σεπτέμβριο του 2021, όλοι ήταν στο ίδιο έργο θεατές. Τα ΕΕΕΕΚ όχι μόνο δεν μεταφέρθηκαν στο Τάγμα Πεζοναυτών, όπως ήταν η υπόσχεση του Δήμου Χαλκίδας και Περιφέρειας, αλλά αναγκάστηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα ετοιμόρροπα κοντέινερ.

Στο ερώτημα «γιατί έστω δεν έγιναν οι απαραίτητες επισκευές, και εργασίες για να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες», η δήμαρχος που παρέστη στον αγιασμό(!), δήλωσε πως με δεδομένο το ενδεχόμενο μεταφοράς τους το επόμενο διάστημα δεν προέβησαν σε σχετικές ενέργειες και έξοδα.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χαρά Νίκα, που συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις των γονέων με τους τοπικούς φορείς και παρακολουθεί το θέμα από κοντά είπε πως η κατάσταση στα ΕΕΕΕΚ προκαλεί μόνο ντροπή.

Παράλληλα, αναζητείται ο αρμόδιος για τη συγκρότηση Επιτροπής Καταλληλότητας, που ζητά ο Σύλλογος από πέρυσι. Ωστόσο φαίνεται πως κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για ευνόητους λόγους.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά ούτε για στάβλο δεν κάνει. Είναι κατόρθωμα για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες. Κανονικά θα έπρεπε οι γονείς να διαμαρτύρονται και να αρνηθούν να μπουν τα παιδιά τους σ’ αυτόν τον χώρο, που είναι κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία τους. Ωστόσο, οι αρμόδιοι σφυρίζουν κλέφτικα», δήλωσε η κ. Νίκα στο «Ράδιο1».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ