Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1774 ο Άγγλος επιστήμονας Τζόζεφ Πρίστλεϊ ανακαλύπτει το αέριο οξυγόνο, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη ανακάλυψη του στοιχείου αυτού από τον Σουηδό χημικό Καρλ Βίλχελμ Σέελε.

30 π.Χ. – Ο Οκταβιανός, αργότερα γνωστός ως Αύγουστος, εισέρχεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θέτοντάς την υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

527 – Ο Ιουστινιανός Α΄ γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

902 – Το Ταυρομένιο, το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στη Σικελία, καταλαμβάνεται από το στρατό των Αγλαβίδων, ολοκληρώνοντας τη μουσουλμανική κατάκτηση της Σικελίας.

1498 – Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέπτεται τη χώρα που σήμερα ονομάζεται Βενεζουέλα.

1571 – Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, με την παράδοση της Αμμοχώστου.

1714 – Ο Γεώργιος, εκλέκτορας του Αννόβερου, γίνεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α’, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γεωργιανής εποχής της βρετανικής ιστορίας.

1774 – Ο Άγγλος επιστήμονας Τζόζεφ Πρίστλεϊ ανακαλύπτει το αέριο οξυγόνο, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη ανακάλυψη του στοιχείου αυτού από τον Σουηδό χημικό Καρλ Βίλχελμ Σέελε.

1798 – Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: Ναυμαχία του Νείλου (ναυμαχία του κόλπου Αμπουκίρ). Η ναυμαχία αρχίζει όταν ο βρετανικός στόλος συμπλέκεται με τον γαλλικό επαναστατικό στόλο σε μία ασυνήθιστη νυχτερινή δράση.

1800 – Ψηφίζεται η Πράξη της Ένωσης του 1800, με την οποία το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας συγχωνεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1834 – Καταργείται η δουλεία στη Βρετανική Αυτοκρατορία, καθώς τίθεται σε ισχύ η Πράξη Κατάργησης της Δουλείας του 1833.

1876 – Το Κολοράντο γίνεται η 38η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1907 – Έναρξη του πρώτου Κατασκηνωτικού κέντρου στο νησί Μπράουνσι, γεγονός που αποτελεί την απαρχή του παγκόσμιου κινήματος του Προσκοπισμού.

1914 – Η Γερμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία κατά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ξεσπά η Εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

1960 – Το Ισλαμαμπάντ ορίζεται νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Πακιστάν αντί του Καράτσι.

1964 – Το Βελγικό Κογκό μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1974 – Κυπριακό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να δημιουργήσει “Πράσινη Γραμμή”, διαιρώντας την Κύπρο σε δύο ζώνες.

1981 – Το MTV βγαίνει στον αέρα. Το πρώτο βίντεο κλιπ που μεταδίδει είναι το “Video killed the radio star” του συγκροτήματος «Bungles».

1993 – ΗΠΑ: Μεγάλη πλημμύρα λόγω υπερχείλισης των ποταμών Μισισιπή και Μιζούρι.

2004 – Παραγουάη: Σε πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.

2006 – Ο Στρατηγός Ραούλ Κάστρο, πρώτος αναπληρωματικός πρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας, δεύτερος Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας και Ανώτατος Διοικητής των Κουβανικών στρατιωτικών δυνάμεων αναλαμβάνει από τον αδερφό του Φιντέλ Κάστρο προσωρινά καθήκοντα αρχηγού κράτους.

2007 – ΗΠΑ: Γέφυρα του ποταμού Μισισιπή στη Μινεάπολις της Μινεσότα, καταρρέει το βράδυ σε ώρα αιχμής.

(Με πληροφορίες από τη Wikipedia)

Exit mobile version