Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

43 π.Χ. – Δολοφονείται ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων.

1703 – Ξεσπάει η Μεγάλη Καταιγίδα του 1703, η μεγαλύτερη ανεμοθύελλα που έχει καταγραφεί ποτέ στο νότιο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας.

1724 – Οι πολωνικές αρχές εκτελούν εννέα προτεστάντες πολίτες και τον δήμαρχο του Τόρουν, λόγω των θρησκευτικών ταραχών που είχαν ξεσπάσει στην πόλη.

1787 – Το Ντέλαγουερ γίνεται η πρώτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1826 – Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Βοιωτίας.

1869 – Ο Αμερικανός κακοποιός Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί στο Μιζούρι την πρώτη του επιβεβαιωμένη ληστεία τράπεζας.

1912 – Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.

1917 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1930 – Ο τηλεοπτικός σταθμός W1XAV στη Βοστώνη μεταδίδει βίντεο από το ορχηστρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του CBS. Η τηλεοπτική εκπομπή περιλαμβάνει επίσης την πρώτη τηλεοπτική εμπορική διαφήμιση στις Η.Π.Α., μία διαφήμιση επιχείρησης επεξεργασίας γούνας, η οποία χρηματοδότησε τη ραδιοφωνική εκπομπή.

1941 – Οι Ιάπωνες επιτίθενται αιφνιδιαστικά στην Αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη.

1960 – Η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει πρώτη φορά την ταυτόχρονη άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Ένωσης και της Ε.Δ.Α., οι οποίοι θα παραπεμφθούν για προσβολή της τιμής του βασιλιά και για εξύβριση και περιύβριση αρχής.

1960 – Πενταετές δάνειο ύψους 125.000.000 δολαρίων δέχεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ο.Κ.

1966 – Ώρα 19.00 αποπλέει από Κρήτη το Ε/Γ-Ο/Γ ή όπως λεγόταν τότε Φ/Β “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ”, πλοιοκτήτριας εταιρείας Τυπάλδου, για το μοιραίο του ταξίδι προς Πειραιά.

1967 – Έπειτα από την συνάντηση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στην Ιερουσαλήμ το 1964, πραγματοποιήθηκε, ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη, η αμοιβαία άρση των αναθεμάτων που είχαν χωρίσει τους ορθόδοξους και ρωμαιοκαθολικούς Χριστιανούς από το Σχίσμα του 1054.

1974 – Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στην Κύπρο μετά το φασιστικό πραξικόπημα της ελλαδικής Χούντας [15 Ιουλίου 1974] και την τούρκικη εισβολή [20 Ιουλίου 1974]. Παρά και την τυπικά πλέον αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης πραγμάτων στο νησί η Τουρκία επιμένει να έχει υπό την κατοχή της το 36% του κυπριακού εδάφους, αποδεικνύοντας τις επεκτατικές γεωστρατηγικές βλέψεις της, οι οποίες συνάδουν πλήρως με την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

(Με πηγές από τη Wikipedia)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ