Συγγενείς καρδιοπάθειες:Όλες οι νέες εξελίξεις

Συγγενείς καρδιοπάθειες:Όλες οι νέες εξελίξεις

 

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες δημιουργούνται όταν η καρδιά ή και τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής πολύ πριν από την γέννηση.

 Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα.  Οι νεώτερες εξελίξεις και προοπτικές κάνουν δυνατή την αποκατάσταση των περισσότερων προβλημάτων. 

 

Γράφει η κ. Στέλλα Μπρίλη

Υπευθυνος του Τμήματος Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης, Διευθύντρια ΕΣΥ Α΄Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

 

Εξελίξεις στην επιβίωση των ασθενών μετά την χειρουργική διόρθωση

   Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια που έχουν επιβιώσει μέχρι την ενήλικη ζωή χάρις στις προόδους που έχουν επιτευχθεί στον διαγνωστικό θεραπευτικό  και χειρουργικό τομέα.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες των ενηλίκων παρουσιάζονται σε δύο μορφές : α) η μορφή της φυσικής εξέλιξης της νόσου και β) η μορφή της εξέλιξης της νόσου μετά από χειρουργική διόρθωση.

  Η μακροπρόθεσμη μετά το χειρουργείο εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από παράγοντες όπως 1) ο τύπος της συγγενούς καρδιοπάθειας, 2) η ηλικία εγχείρησης, 3) ο βαθμός επηρεασμού της αριστεράς κοιλίας, της δεξιάς κοιλίας ή και των δύο κοιλιών από υπερφόρτιση όγκου ή πίεσης, 4)η προστασία του μυοκαρδίου κατά την εγχείρηση, τέλος  5) συνέπειες χειρουργικών τεχνικών και επιπλοκές κυρίως η ενθεκτικότης στον χρόνο των προσθετικών υλικών όπως βαλβίδες ή σωληνώδη μοσχεύματα.

  Η στένωση της αορτικής βαλβίδας, ακόμη και μετά από πολύ προσεκτική και καλή διόρθωση, αποτελεί ανατομική ανωμαλία που απαιτεί εξαιρετική προσοχή λόγω της προόδου της ασβέστωσης και εκφύλισης της βαλβίδας, της ανάπτυξης ανεπάρκειας ή  ενδοκαρδίτιδας. Η μακροχρόνια επιβίωση στα 20 χρόνια μετά την εγχείρηση είναι 92%  και 77 % στα 30 χρόνια μετά την εγχείρηση. Η ανάγκη επανεγχείρησης  αυξάνει με τον χρόνο και είναι 2% στα 5 χρόνια, 8% στα 10 χρόνια, 35% στα 20 χρόνια και 44% στα 25 χρόνια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ