Συνεχίζεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια

Συνεχίζεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, από τις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των πρυτανικών αρχών να κλειδωθούν οι εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου συγκεντρώθηκαν και εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι αντιδρούν στην ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων σε ιδιωτικές εταιρίες.

«Μια φοιτητική κινητοποίηση δεν μπορεί να είναι λόγος για να κλείνει το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, και οι εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες να κλειδώνονται μέσα, ο περιβάλλοντας δε χώρος να τίθεται υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτό που υποδηλώνεται από την ανακοίνωση της πρυτανείας ότι ο τρόπος αυτός “….συνιστά χρήσιμο πρότυπο για την συνέχεια”» αναφέρει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή του.

Αντιπροσωπεία των υπαλλήλων και των φοιτητών είχε συνάντηση με τους αντιπρυτάνεις Κώστα Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινό.

«Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή του Καλοκαιρινού, που είναι αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας του πανεπιστημίου, και παρουσία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με ηρεμία ότι το πνεύμα που ακολουθήσαμε και σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε -όσο μας επιτρέψουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία- είναι να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Διότι αυτό που έχουμε ζήσει επί χρόνια, να είναι ένα είδος ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι, είναι κάτι το οποίο αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία και μας έχει οδηγήσει σε γνωστά αδιέξοδα» ανέφερε ο κ. Μπουραζέλης μετά το τέλος της συνάντησης.

Σε ερώτηση εάν έλεγχος στην είσοδο θα υπάρξει σε όλες τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις ή μόνο στα Προπύλαια, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Σκάι”, ο κ. Μπουραζέλης ανέφερε: «Όλοι οι πανεπιστημιακοί χώροι έχουν πρόβλημα. Στόχος αυτής της πρυτανικής αρχής είναι να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Υπάρχει, πάντως, η πρόθεση να γίνεται ένας συστηματικός έλεγχος σε όλους χώρους».

«Ο αντιπρύτανης μάς ζήτησε να φύγουμε από τον χώρο, ενώ μας είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα ΜΑΤ αν δεν δώσει εντολή προσωπικά ο πρύτανης. Εμείς θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παραβιάζονται τα δικαιώματα της συνδικαλιστικής δράσης, καθότι απαγορεύτηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η είσοδος και στην ΑΔΕΔΥ και στο ΔΣ των υπαλλήλων του ιδρύματος. Θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται η πολιτική του κλειδώματος, θεωρούμε ότι τα τεράστια ποσά που δαπανούνται αυτήν τη στιγμή για την εταιρεία σεκιούριτι θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες του πανεπιστημίου» τόνισε εκ μέρους των υπαλλήλων, η γραμματέας του συλλόγου Μαρλέν Λογοθέτη.

«Ο πρύτανης είναι αδικαιολογήτως απών για άλλη μια φορά, έπειτα από μια βδομάδα κατά την οποία η πρυτανεία ήταν κατειλημμένη όχι από φοιτητές ή εργαζόμενους, αλλά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σήμερα άνοιξε με πρωτοβουλία των εργαζόμενων και των φοιτητών. Απέναντι στον αυταρχισμό που θέλει να επιβάλει με χουντικού τύπου ήθη και έθιμα ο νέος πρύτανης, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν το δίκιο τους για ένα ανοικτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο» σημείωσε φοιτητής της Νομικής που συμμετείχε στη συνάντηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ