Ισραήλ: Βρισκόμαστε στο τρίτο στάδιο – Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι μία δύσκολη εκστρατεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο στάδιο του πολέμου που κήρυξε το Ισραήλ στην Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας  Τσαχί Χανέγκμπι σε δηλώσεις που έκανε στο Τελ Αβίβ.

Όπως ανέφερε αρχικά, το πρώτο στάδιο του πολέμου, που περιορίζει την επίθεση της Χαμάς και «εκκαθαρίζει το νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες», έχει τελειώσει, όπως και το δεύτερο στάδιο, χτυπώντας «με ακρίβεια τα συστήματα του εχθρού από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα».

Το τρίτο, και τρέχον στάδιο, είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ο ίδιος. «Είναι μια δύσκολη εκστρατεία» είπε και πρόσθεσε: «απαιτεί εντατική μάχη. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς επώδυνο τίμημα. Είμαστε ένα μαχόμενο έθνος, παρά τον πόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε, παρά τον πόνο».

Ο Χανέγκμπι ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος του πολέμου είναι η επιστροφή των ομήρων. «Αυτή είναι η ιερή μας ευθύνη ως έθνος, απέναντι στους στρατιώτες μας και στους πολίτες μας», είπε και επέμεινε ότι η χερσαία επιχείρηση θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Times of Israel.

Υπογράμμισε ότι ολόκληρο το πλαίσιο με το οποίο το Ισραήλ «έβλεπε» την ασφάλειά του μέχρι τις 7 Οκτωβρίου «εξαφανίστηκε». «Δεν υπάρχει πια «γύρος», «επιχείρηση», δεν υπάρχουν πλέον άμορφοι στόχοι όπως «ενίσχυση της αποτροπής», «απόκτηση τιμής», «επώδυνο χτύπημα στις υποδομές», «κάψιμο στη συνείδηση ​​του εχθρού», είπε. «Η σφαγή στις 7 Οκτωβρίου διέλυσε την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που δεν θα διακινδύνευε την ολοκληρωτική του καταστροφή», σημείωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Πηγή: Avshalom Sassoni/Flash90

Η Χαμάς, είπε ο Χανέγκμπι, βλέπει τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινη σκόνη που της προσφέρει προστασία». Η Χαμάς πρέπει «να πάψει να υπάρχει», τόνισε και αυτή είναι η αποστολή του IDF, όπως διαμήνυσε. «Οι τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπούν ποτέ ξανά να κυβερνήσουν τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε, η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα και επιτρέπει στο Ισραήλ «να διεξάγει μια άνευ προηγουμένου ισχυρή εκστρατεία» κατά της Χαμάς.

Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υποστήριξη, σημείωσε στη συνέχεια, «είναι ευθύνη μας να κάνουμε διάκριση μεταξύ δολοφόνων και αμάχων, να ενθαρρύνουμε τον άμαχο πληθυσμό στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές στο νότο, να επιτρέψουμε στις ξένες δυνάμεις βοήθειας να παρέχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε όλους όσοι ακούνε το κάλεσμά μας και βρίσκονται στο νότο σήμερα, και να καλέσουν για σωτήρια ιατρική περίθαλψη σε όλους όσους χρειάζονται, αλλά όχι στα νοσοκομεία που σήμερα λειτουργούν ως αρχηγεία τρομοκρατίας, για τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς και της PIJ, αλλά σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, στην προστατευόμενη περιοχή ή σε νοσοκομειακά πλοία». Όπως είπε, τέτοια ξένα ιατρικά πλοία είναι καθ’ οδόν προς την ακτή της Γάζας.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θέλει η Αίγυπτος να δεχτεί πρόσφυγες από τη Γάζα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει τον φόβο του Καϊρου ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα προσπαθήσουν να σπεύσουν στα σύνορα, εάν ανοίξουν.

Ο Χανέγκμπι σημείωσε τους μακροχρόνιους δεσμούς του Ισραήλ με την Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κάιρο θα ανοίξει τα σύνορά του για να επιτρέψει στους τραυματίες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Rafah μαζί με άλλα νοσοκομεία που μπορούν να δημιουργηθούν στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ