Συμβουλές για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Συμβουλές για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Ξεκινήστε σήμερα! Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές, ακόμα και αν αρχικά σας φαίνονται δύσκολες ή είναι κάτι εκτός των συνηθειών σας. Σταδιακά θα σας γίνουν συνήθεια και έτσι θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας και τη ζωή. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να αποκτηθεί και να αυξηθεί με την εξάσκηση, την υπομονή, την επιμονή και την επιβράβευση του εαυτού.

Γράφει , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Εξασκηθείτε στην αποπροσωποποίηση: Με άλλα λόγια, μην τα παίρνετε όλα προσωπικά και μη θεωρείτε πως για ό,τι συμβαίνει ευθύνεστε ή ότι έγινε εξαιτίας σας. Κάποια πράγματα απλώς συμβαίνουν, είτε το θέλετε είτε όχι και δε σχετίζονται μαζί σας, παρόλο που μπορεί να σας επηρεάζουν με κάποιον τρόπο. Αναγνωρίστε ότι πρόκειται για τις πράξεις κάποιου άλλου ή ότι δεν υπάρχει ένοχος. Ακόμα και στην περίπτωση που κάνατε κάποιο λάθος, να θυμάστε ότι αυτό που κρίνεται είναι η συμπεριφορά σας και όχι εσείς σαν άτομο.

Να αποφεύγετε τις αρνητικές ετικέτες για τον εαυτό σας: Το πιθανότερο είναι ότι έχετε συνηθίσει να θεωρείτε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας ως ελαττώματα. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει «είμαι τόσο βλάκας» ή να βάζει παρόμοιες ετικέτες, θα πρέπει να ανταπαντήσετε «ΣΤΟΠ». Να θυμάστε ότι τέτοιες αρνητικές ετικέτες δε σας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από στεναχώρια και την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε. Το ότι η συμπεριφορά σας ή οι πράξεις σας σε μια συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σωστές δε σημαίνει ότι διαρκώς θα κάνετε λάθος.

Απεξαρτηθείτε από το παρελθόν: Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας επ’ άπειρον για τα πράγματα που θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να είχατε κάνει στο παρελθόν. Μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, είναι αναμενόμενο να κάνουμε λάθη. Συνειδητοποιώντας το, μπορείτε να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και τους άλλους για λάθη του παρελθόντος και να προσανατολίζεστε στο μέλλον. Μην τελματώνετε σε αισθήματα ντροπής, αμηχανίας, στεναχώριας και ενοχών για το παρελθόν. Επικεντρωθείτε στο παρόν και κάντε σχέδια για το μέλλον.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ