Συμβολική επίσκεψη Βαρθολομαίου

Συμβολική επίσκεψη Βαρθολομαίου

Άγιο Όρος, αποστολή Αντώνης Τριανταφύλλου

Η εικόνα ενός ρασοφόρου που επιτέθηκε με βόμβα μολότοφ κατά αστυνομικών, τον περασμένο Ιούλιο στις Καρυές του Αγίου Όρους προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο πανελλήνιο.

Επρόκειτο για μέλος της ομάδας που παράνομα διαμένουν στη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους από το 2002, όταν και χαρακτηρίστηκαν ως σχισματικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έκτοτε, η Εκκλησία προχώρησε στη δημιουργία νέας αδελφότητας, το 2005, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε, παρά το πλήθος των καταδικαστικών -για τους σχισματικούς- δικαστικών αποφάσεων, να εγκατασταθεί στους χώρους της ιστορικής Αθωνικής Μονής.

Χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα, επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της μονής στις Καρυές, τον χώρο όπου διαμένουν – μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος- οι Εσφιγμενίτες μοναχοί. Το κτίριο των μοναχών βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το οίκημα που το καλοκαίρι στήθηκε το «πολεμικό σκηνικό» με τις ρίψεις μολότοφ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δείχνοντας με το χέρι προς την κατεύθυνση του χώρου, όπου συνεχίζουν να παραμένουν οι καταληψίες, τους κάλεσε να αποχωρήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άρατε πύλας. Εξέλθετε και απέλθετε και καλή μετάνοια για τη σωτηρία της ψυχής σας».

Ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον των Ηγουμένων των 20 Μονών του Αγίου Όρους, είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία του για την κωλυσιεργία των πολιτικών αρχών να προχωρήσουν στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για την έξωση των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου.

«Εν τούτω ευθύνας υπέχουν πάντες οι κωλυσιεργούντες εις την υλοποίησιν επί σειράν ετών των ειλημμένων αποφάσεων εκκλησιαστικών, αγιορειτικών και της Ελληνικής Δικαιοσύνης […] Καλούμεν τους πάντας, όπως εγκύψωμεν εις το θέμα τούτο μετά έτι μεγαλυτέρας προσοχής και υπεθυνότητος, ίνα μη υπάρξουν ανεπιθύμητοι ευρύτεραι εξελίξεις, ουχί μόνον επί ολεθρίω διασυρμώ παγκοσμίως του Αγίου Όρους αλλά και κυρίως εξελίξεις σχετιζόμεναι προς την συνέχισιν εν ασφαλεία, κατ ἄνθρωπον ομιλούντες, αυτής ταύτης της ασκητικής και πνευματικής εν νομιμότητι πορείας αυτού. Λέγομεν ταύτα, προβληματιζόμενοι έτι περισσότερον και εκ του φαινομένου της επιλεκτικής τηρήσεως της νομιμότητος υπό των εντεταλμένων και τεταγμένων εις την διασφάλισιν της τάξεως κρατικών οργάνων», ήταν η χαρακτηριστική και μακρά αποστροφή της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Επίσκεψη στη Μονή Αγ. Παντελεήμονα

Χθες το πρωί, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, στο οποίο διαμένουν Ουκρανοί και Ρώσοι μοναχοί, τους οποίους κάλεσε να συνεχίσουν τον μοναστικό τους βίο, τηρώντας τις επιταγές της μοναστικής Πολιτείας του Άθωνα, αφοσιωμένοι πλήρως στο πνευματικό τους έργο και αποφεύγοντας κάθε τι που δεν συνάδει με τις μοναστικές επαγγελίες μακριά από εθνοφυλετικές έριδες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ