Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ λόγω έλλειψης φοιτητών – Η πρόταση για τα ξενόγλωσσα

Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ λόγω έλλειψης φοιτητών εξετάζονται από την κυβέρνηση. Εξωστρέφεια αλλά και αναδιάρθρωση της στρατηγικής για την πορεία των Φιλοσοφικών Σχολών και των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση με τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων.

Βέβαια, όπως φαίνεται το σχέδιο συγχωνεύσεων στον χώρο των φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών ξεκινάει από τα ξενόγλωσσα τμήματα.

Στις προτάσεις που ακούγονται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η συγχώνευση των γαλλικών, ιταλικών και γερμανικών φιλολογιών.

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση στο προξενείο ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα.

Καθώς το πρόβλημα με τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων έχουν οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Καθημερινή» ανέφεραν ότι θεωρούν δεδομένες τις αλλαγές στα ξενόγλωσσα τμήματα είτε με τη συναίνεση των ΑΕΙ είτε όχι.

ΑΕΙ- Πανεπιστήμιο

Τα φώτα στρέφονται κυρίως στα τμήματα γαλλικών, ιταλικών, γερμανικών και ισπανικής γλώσσας και μεταξύ των προτάσεων είναι να συγχωνευθούν σε ένα τμήμα – π.χ. λατινογενών σπουδών- με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Για το θέμα η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έχει επισημάνει ότι «τα τμήματα ξένων γλωσσών που λειτουργούν στη Σχολή συμβάλλουν καθοριστικά στη διασύνδεση της Ελλάδας με σημαντικές χώρες- εταίρους της χώρας μας στην Ε.Ε., ενώ επιπροσθέτως βρίσκονται στην προτεραιότητα των προτιμήσεων της πλειονότητας των φοιτητών που κάθε χρόνο εισάγονται σε αυτά. Η συνέχιση της αποκλειστικά αυτόνομης λειτουργίας όλων των τμημάτων της Φιλοσοφικής συνιστά ομόφωνη απόφαση της σχολής και αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι θα γίνει με Μαθηματικό και Φυσικής Αγωγής

Εκτός από τα τμήματα ξένων γλωσσών, ένα βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις είναι ο αριθμός των ομοειδών τμημάτων στα ΑΕΙ της χώρας.

Ενδεικτικά ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθώς και Μαθηματικών.

ΑΕΙ-φοιτητές
A medical student wearing a face mask as a preventive measure reads a books at the Faculty of Medicine. This recovery concerns six faculties of medicine, pharmacy and dentistry after the stabilization of the health situation in Tunisia announced by the Minister of Higher Education and Scientific Research Slim Choura. (Photo by Jdidi Wassim / SOPA Images/Sipa USA)(Sipa via AP Images)

Ο αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος με έγγραφό του προς τα Πανεπιστήμια έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις που «θα αφορούν μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις , καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ