Στο αρχείο “οι απειλές” κατά της ζωής του Πανούση

Της Άννας Κανδύλη

Στο αρχείο εν μέρει τίθεται η έρευνα που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος της ζωής του με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλα που την είχε αναλάβει κατέληξε πως δεν προέκυψαν στοιχεία για τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος  και της  παράνομης βίας .

Για το τρίτο αδίκημα που διερευνούσε, αυτό της διατάραξης ομαλής  λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας το οποίο αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας επί 19 μέρες με αίτημα να αποσυρθούν νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, ο κ.Δασούλας έκρινε ότι τα στοιχεία ήταν επαρκή. Ως εκ τούτου,  έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά αγνώστων για ηθική αυτουργία όσων παρακίνησαν στην κατάληψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία που συνέλεξε ο εισαγγελέας  προέκυψε ότι ο Γ.Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ταύτιση του Πάνου Λάμπρου, πρώην μετακλητού υπαλλήλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την τρομοκρατία.

Μάλιστα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής φάνηκε ότι οι συνομιλίες του με κρατούμενους ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και η παρέμβασή του θεωρείται επιτυχής στην αποτροπή εντάσεων στις φυλακές.

Παράλληλα, από τα σημειώματα που παραδόθηκαν στον κ.Δασούλα και εμπεριείχαν  νόμιμες καταγραφές που έκανε η αστυνομία στις φυλακές – σημειώματα  που δίδονταν κατά καιρούς στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης  προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά με τις απεργίες πείνας των κρατουμένων και  «ύποπτες» συζητήσεις τους –  δεν προέκυψαν συγκεκριμένες απειλές  κατά του κ.Πανούση.

Ωστόσο επειδή τότε ο κ. Πανούσης ανησύχησε,  ζήτησε από τον Π.Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει.  Τα σημειώματα όμως  δείχνουν  ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα προέκυψε ότι για πρώτη φορά απειλή κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης υπήρξε τον Απρίλη του 2015 όταν  δυο  κρατούμενοι κατά την συζήτηση που είχαν, έλεγαν τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή.  Ωστόσο σε αυτήν καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του κ.Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ  όπως  και  κατά δικαστών.

Εν κατακλείδι,  δεν προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 ως τον Μάιο του 2015 στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π.Λαμπρου με τους κρατουμένους, υπήρξαν μόνο αόριστες απειλές σε βάρος του πρώην υπουργού ενώ  δεν προέκυψε επίσης ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ.Πανούση μέσω εγκλείστων.

Ο κ.Δασούλας συνεχίζει την έρευνα για την μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί  Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης:

Πανούσης: Ο Τσίπρας είναι όμηρος παρεϊκών συσχετισμών 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ