Σταϊκούρας για Κιβωτό του Κόσμου: Το υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που δόθηκαν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε μιλώντας στο MEGA ότι με απόφαση του ίδιου αποσύρθηκε η όποια οικονομική ενίσχυση είχε παράσχει το υπουργείο Οικονομικών στη δομή.

«Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Mαρτυρία-σοκ πρώην φιλοξενούμενης

Σοκ προκαλούν όσα περιγράφει μία πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην περιφέρεια. Η γυναίκα καταγγέλλει ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, σκληρή παιδική εργασία μέσα στην δομή, αλλά και για μήνες απομόνωσης για όποιον δεν ακολουθούσε τους κανόνες.

«Μεγάλωσα στην δομή από 12 χρονών, μπορεί να είχαμε τα απαραίτητα πράγματα (τρόφιμα, νερό, στέγη), παρ’ όλα αυτά ασκούσαν βία. Ξύλο και λεκτική βία. Μπαίνανε τιμωρίες ανάλογα με το τι κάναμε. Δουλεύαμε κανονικά, σαν να ήμασταν εργαζόμενοι. Μπορεί μία συνέπεια να ήταν η “απομόνωση”» περιγράφει στον ΑΝΤ1 η 20χρονη σήμερα φοιτήτρια, η οποία πέρασε έξι χρόνια φιλοξενούμενη σε δομή της “Κιβωτού του Κόσμου” σε πόλη της περιφέρειας.

«”Απομόνωση” ονομάζουν εκείνοι το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ π.χ., ένα καλοκαίρι, το είχα περάσει 3 μήνες στο δωμάτιό μου, είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά, κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας» δήλωσε.

Για τις σκληρές τιμωρίες, πρώην εργαζόμενοι -που πλέον αρχίζουν να μιλούν για το τι είχαν δει μέσα στην δομές της οργάνωσης- γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα: «Όλα αυτά είναι αλήθεια. Τα παιδιά περνούν άσχημα και Ναι! Όλη μέρα βάζουν τιμωρίες. Είναι σαν να είσαι φυλακισμένος. Εμένα επτά χρόνια εκεί και με βγάλαν τρελή επειδή έλεγα την αλήθεια. Παρόλα αυτά, έχω φύγει και είμαι σε άλλο ίδρυμα και είναι και καλύτερα».

Η αποθήκη… φυλακή

Όμως λέει η πρώην φιλοξενούμενη, η σκοτεινή μέσα στο κρύο αποθήκη της δομής, όπου συγκεντρώνονταν οι δωρεές του κόσμου, είχε μετατραπεί σε φυλακή για τους πιο “ατίθασους”. Μάλιστα θυμάται ότι φιλοξενούμενος έμεινε στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο.

«Το χειρότερο που έχουν ακούσει είναι να έχουν χτυπήσει ένα παιδί αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο. Για έναν χρόνο δεν μιλούσε στα παιδιά. Τον είχαν σε μια πτέρυγα όπου τον είχαν μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά. Δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε την δουλειά, εκεί. Εκεί ήταν χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Εκείνη πλευρά του σπιτιού, εκείνο τον καιρό, λειτουργούσε σαν αποθήκη, εκεί βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος» ανέφερε η 20χρονη σήμερα φοιτήτρια.

«Εκεί στα ΜΜΕ πρέπει να βγούμε εμείς… εμείς τα παιδιά που ζήσαμε εκεί μέσα βιώσαμε πράγματα εκεί μέσα που ακόμα και τώρα μερικά από εμάς μας στοιχειώνουν και κάποιους από εμάς μας φοβίζουν για το τι θα γίνει με όσους έχουμε εκεί μέσα τα αδέρφια μας» έγραψε στα social media πρώην εργαζόμενος στη δομή.

«Παιδιά έχουν δεχτεί σεξουαλική και άλλου είδους βία από τα στελέχη από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους»

«Σωματική κακοποίηση έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό. Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», λέει η 20χρονη. Άλλη πρώην φιλοξενούμενη αναφέρει: «Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη Κιβωτό κάποτε».

«Έχω κάνει προσωπικά καταγγελία για την “Κιβωτό” με την οποία είχα πάρε δώσε για πολλά χρόνια. Το θέμα λύθηκε μόνο προσωρινά και έπειτα η κακοποίηση απλά άλλαξε μορφή, ώστε να μην είναι ορατή. Σίγουρα θα χρειαστεί η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει κάτι, αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική…», αναφέρει πρώην φιλοξενούμενος.

Ορατή βία ή μη, πλέον πρώην εργαζόμενοι και παιδιά που έζησαν στις δομές πλέον έχουν αρχίσει να μιλάνε και να περιγράφουν τι έβλεπαν και τι βίωναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ