Σε πύρινο κλοιό ο Έβρος: Τέταρτη εφιαλτική νύχτα στην Αλεξανδρούπολη – Μάχη με τις φλόγες και εκκενώσεις σε Ροδόπη

Έναν πύρινο εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι του Έβρου για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, με τις μεγάλες φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και στη Ροδόπη να επεκτείνονται ανεξέλεγκτα και οι εκκενώσεις των οικισμών να είναι συνεχείς.

Αυτή την ώρα, το βράδυ της Τρίτης (22/08), σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη που μίλησε στο enikos.gr, υπάρχουν πύρινα ενεργά μέτωπα στις περιοχές Ατάρνη, Πέραμα, Κίρκη και Μελία. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς η φωτιά πέρασε από εμάς και κατευθύνθηκε προς Ροδόπη, στις περιοχές Πετρωτά και Μαρώνεια, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να καίει και η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς». 

Ειδικότερα, στο δάσος της Δαδιάς, σύμφωνα με το radioevros.gr η πυρκαγιά έχει περάσει την περιοχή Γκίμπρενα και κατευθύνεται έρποντας προς το χωριό.

Eπιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Παράλληλα, το χωριό Μεσημβρία έχει κυκλωθεί από τις φλόγες καθώς έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα.

Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στα Δίκελλα, στη Παλάγια και στον Άβαντα, όπου το μεσημέρι της Τρίτης βρήκαν μαρτυρικό θάνατο περικυκλωμένοι από τις φλόγες και τους καπνούς 18 μετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Το μεσημέρι της Τρίτης (22/8), απεγκλωβίστηκαν 40 άτομα, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αγ. Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης. Οι 40 πολίτες επιβιβάστηκαν σε δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε την ώρα που ο τόπος γύρω τους καιγόταν και οι καπνοί είχαν σκεπάσει τον ουρανό.

Μάχη στη Ροδόπη για τρίτη νύχτα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχετικά με την Ροδόπη, οι κάτοικοι στους οικισμούς του δήμου Μαρωνείας, δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με αγροτικά μηχανήματα σε Μαρώνεια, Σκύθες Στρόβιλοι, Σάπες και Ριζάρι καταβάλλοντας μία τιτάνια προσπάθεια να προστατευτούν οι περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά και τις αναζωπυρώσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, με μήνυμα από το 112 κλήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν τα χωριά Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Φωτιά στη Σαμοθράκη – Μήνυμα από το 112

Εκκενώνεται η περιοχή Κορφούδι, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Σαμοθράκη. Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112, δίνεται εντολή σε κατοίκους και επισκέπτες του οικισμού να κατευθυνθούν προς Λιμένα Θέρμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί έξω από την περιοχή Θέρμα. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Σημειώνεται ότι το νησί δεν έχει ρεύμα, καθώς λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη έχουν σημειωθεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου, που τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν την Σαμοθράκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ