Σε ισχύ η επιστράτευση

Σε ισχύ η επιστράτευση

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Τυπικό τέλος λαμβάνει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών με την έναρξη της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών. Σε ισχύ τίθεται από τις 12 το μεσημέρι η πολιτική κινητοποίηση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 48 ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, όπως προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

Τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» με τα οποία η κυβέρνηση κινητοποιεί τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται ήδη στα χέρια των παραληπτών τους και πλέον οι καθηγητές καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά.

Παράλληλα, σε ισχύ τίθεται και η επίταξη όλων των μέσων που είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, δηλαδή σχολικά κτίρια και εξοπλισμό, όπου ορίζει η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Οι Πανελλαδικές ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Κατά της απεργίας οι πολίτες

Κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρίας Marc. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ στην εκπομπή Alpha Δημοσκόπηση με την Κάτια Μαρκή, «υπερβολική» σε ποσοστό 72,6% χαρακτήρισαν οι πολίτες την ενδεχόμενη απεργία των καθηγητών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ «δικαιολογημένη» τη χαρακτήρισε το 22% των ερωτηθέντων.

Μήνυμα αποφασιστικότητας από τους καθηγητές

Στο μεταξύ, ισχυρό -αν και συμβολικό- είναι το μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι εκπαιδευτικοί που υπερψήφισαν την απεργιακή πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή και πενθήμερη απεργία από τις 20 του μήνα. 

Οι καθηγητές σε όλη τη χώρα προσήλθαν μαζικά στις κάλπες που στήθηκαν χθες στις τοπικές ΕΛΜΕ. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν τέτοια, ώστε πολλές κάλπες έκλεισαν αργά το απόγευμα και η καταμέτρηση σε αρκετές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, υπέρ της απεργίας ψήφισαν οι παρακάτω ΕΛΜΕ:

Αʼ Αχαΐας, Βʼ Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Βʼ Αθήνας, Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Πειραιά, Θεσπρωτίας, Γʼ Αθήνας, Στʼ Αθήνας, Βʼ Δυτ. Αττικής, Δʼ Αθήνας, Καλλιθέας-Μοσχάτου-Π.Φαλήρου, Αʼ Κυκλάδων, Εʼ Αθήνας, Γʼ Δυτ. Αττικής, Εʼ Ανατ. Αττικής, Ροδόπης, Λέσβου, Φυλής, Αʼ Δωδεκανήσου, Ηλείας, Αʼ Κυκλάδων, Σιβιτανιδείου, Αʼ Έβρου, Ικαρίας-Φούρνων, Πάρου-Αντιπάρου, Κέρκυρας, Α’ Κορινθίας, Ιωαννίνων, Χίου, Βοιωτίας, Τρικάλων, Αργολίδος, Καρδίτσας, Δράμας, Πρέβεζας, Α’ Μεσσηνίας, Β’ Θεσ/νίκης, Ε’ Θεσ/νίκης.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΟΛΜΕ που επικαλούνται τα προσωρινά και ανεπίσημα στοιχεία της ψηφοφορίας, η συμμετοχή κατά τόπους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 30% που απαιτούνταν, σύμφωνα με το ��αταστατικό, για να θεωρείται έγκυρη η ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα της προσέλευσης, αλλά και της ψηφορορίας ικανοποίησαν ιδιαίτερα τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς αποτέλεσαν μια άτυπη «ψήφο εμπιστοσύνης» σημαντικής μερίδα των καθηγητών στις κινήσεις των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, αλλά και ενδεικτική των προθέσεων των εκπαιδευτικών να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.

Σήμερα το πρωί στις 10 αναμένεται να συγκληθεί η συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ στην Αθήνα, η οποία θα επικυρώσει και τυπικά την υπερψήφιση της απεργίας, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γεν. γραμματέα της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννη.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ