Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με μάσκες στο… σωστό μέγεθος – Τι λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο enikos.gr

της Στεφανίας Κασίμη

Μάσκες στο… σωστό μέγεθος θα μοιραστούν επιτέλους στα παιδιά τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να χτυπήσει ξανά το κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Μετά το αλαλούμ με τις μάσκες-αλεξίπτωτα που είχαν δοθεί στους μαθητές τον Σεπτέμβριο, διενεργήθηκε νέος διαγωνισμός από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Έτσι, σταδιακά, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου άρχισαν να αποστέλλονται στους δήμους οι νέες παρτίδες με τις υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων στις σωστές διαστάσεις προκειμένου να παραδοθούν στα σχολεία και να διανεμηθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Από τον πρώτο διαγωνισμό, με τα γνωστά προβλήματα που υπήρξαν, δεν παραλάβαμε όλη την προβλεπόμενη ποσότητα. Παραλάβαμε περίπου 2,6 εκατ. μάσκες, από τις οποίες δόθηκαν στα σχολεία οι 1,7 εκατ. μάσκες και έμειναν αδιάθετες περίπου 800.000 μάσκες» λέει στο enikos.gr o πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας ότι οι 1,7 εκατ. μάσκες που είχαν παραληφθεί τότε αντιστοιχούν στον πληθυσμό των σχολείων, καθώς τόσοι είναι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί.

«Μετά άλλαξαν οι προδιαγραφές και προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός γιατί οι προδιαγραφές ήταν τελείως διαφορετικές και δεν μπορούσαμε να τροποποιήσουμε τον αρχικό διαγωνισμό. Ο νέος διαγωνισμός αφορούσε στη σύναψη σύμβασης προμήθειας 2,6 εκατ. μασκών, προκειμένου, μαζί με τις 800.000 μάσκες που είχαμε υπόλοιπο από τον πρώτο διαγωνισμό και τις οποίες δεν είχαμε παραδώσει και είχαμε βάλει όρο να τροποποιηθούν, να φτάσουμε στις 3,4 εκατ. μάσκες» τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Ουσιαστικά, στην αρχή της σχολικής χρονιάς παραδόθηκαν 1,7 εκατ. μάσκες, όσος ο πληθυσμός των σχολείων, και ήταν να διατεθούν ακόμη 3,4 εκατ. μάσκες, προκειμένου να αναλογούν τρεις μάσκες σε κάθε καθηγητή ή μαθητή. Αυτό τελικά έγινε με τον δεύτερο διαγωνισμό, στο πλαίσιο του οποίου παρελήφθησαν οι υπόλοιπες ποσότητες και μεταποιήθηκαν οι μάσκες που ήταν σε λάθος μέγεθος.

Ο νέος διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για 2,6 εκατ. μάσκες προκηρύχθηκε στα μέσα Οκτωβρίου και οι μάσκες παραδόθηκαν από τους προμηθευτές γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Βέβαια, τα σχολεία ήταν κλειστά, λόγω του lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η διαδικασία προχώρησε κανονικά προκειμένου οι μάσκες να φτάσουν στους δήμους της χώρας και στη συνέχεια στα σχολεία για να είναι έτοιμα όταν οι λοιμωξιολόγοι έδιναν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν. «Όλοι οι δήμοι έχουν πάρει εγκαίρως τις μάσκες και έχω στείλει δύο επιστολές στους δημάρχους για να φροντίσουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έχουν φτάσει στα σχολεία», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο ποιοτικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά την παραλαβή ήταν αυστηρός, έπειτα και από σχετικές υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Παίρναμε από κάθε παραγγελία κάποιες μάσκες για να τις ελέγξουμε. Ήταν όρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι για να πληρωθούν οι προμηθευτές έπρεπε πρώτα να στείλουμε δείγματα μασκών για διακρίβωση ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μετά να προχωρήσουμε. Έγινε αυτό και έχουμε όλα τα δείγματα που εστάλησαν στα εργαστήρια. Κάναμε ελέγχους σε όλα τα πακέτα που παραλάβαμε, πριν φύγουν από την Αθήνα για τους δήμους της χώρας» συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο κόστος, συνολικά και για τους δύο διαγωνισμούς ανήλθε, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, σε περίπου 5,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 5,1 εκατ. μάσκες. «Από το ποσό που μας είχε διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών περίσσεψαν περίπου 900.000. Γράφονται διάφορα ότι χάθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ. Δεν χάθηκε τίποτα και μάλιστα έχουμε πει ότι όποιο παιδί έχει κρατήσει τη μάσκα και δεν την έχει χρησιμοποιήσει μπορεί να τη φέρει πίσω να την μεταποιήσουμε. Φαντάζομαι δεν θα το κάνει κανείς αλλά έχουμε περιθώριο μεταποίησης μασκών, γιατί προβλεπόταν στη συμφωνία στον δεύτερο διαγωνισμό. Δηλαδή, ότι για κάθε τρεις μάσκες που παίρνει ένας προμηθευτής οφείλει να μας μεταποιήσει μια από τις παλιές. Έτσι αυτές οι 800.000 μάσκες που υπολείπονταν από τον πρώτο διαγωνισμό μεταποιήθηκαν και διατέθηκαν κανονικά τώρα» επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ