Σχολεία: Δωρεάν τα rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές – Τι είπε η Κεραμέως

Για τα σχολεία που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα και την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τη συγκεκριμένη απόφαση μίλησε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων είπε ότι τα rapid test στους μαθητές σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα» υποστήριξε η ίδια.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η κα. Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλε και η διεθνής τάση.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;» αναρωτήθηκε η υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα self test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν τα σχολεία.

«Χάσαμε ένα μοναδικό εργαλείο να ανιχνεύσουμε τυχόν κρούσματα και κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς» τόνισε η κα Κεραμέως.

Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self test στα σχολεία.

Η κα Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης, κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Κεραμέως: Τι είπε για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων η κα Κεραμέως είπε: «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία»

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ένα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ακόμη και για περιπτώσεις καταστροφών, όπως ήταν ο σεισμός στην Κρήτη.

Για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά.

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.