Σαρηγιάννης: Η αυξητική πορεία της πανδημίας επιταχύνεται – Οι περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

«Η αυξητική πορεία επιταχύνεται σιγά αλλά σταθερά, ενώ υπάρχουν περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, αποστάσεις 2 μέτρων και μάσκα (αν χρειάζεται διπλή) παντού σε αυτές τις περιοχές (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Δράμα, Ημαθία, Ξάνθη)» αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση που κάνουν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Κυριακής ανέρχεται στα 1.712 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 2.440. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 1.946 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 2.462 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 147.318 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (27) που καταγράφηκε είναι μειωμένος σε σχέση με το Σάββατο (30). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 33,9 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με το Σάββατο (357 από 361). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 265 κρούσματα (357 κρούσματα το Σάββατο), όπως και στην Αττική με 332 κρούσματα (539 κρούσματα το Σάββατο). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 25% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζονται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (35 έναντι 13), οπότε υπάρχει δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο με ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 126 κρούσματα, και συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 9) ξεπερνώντας ακόμη και τις προβλέψεις του μοντέλου CORE για την περιοχή, όπως και στη Μαγνησία με 57 κρούσματα (Σχήμα 10). Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, παρατηρείται ανοδική διακύμανση, και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 22 κρούσματα, παρατηρείται ξανά ανοδική τάση (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με  με 55 κρούσματα (Σχήμα 13), και πλέον έχει διαμορφωθεί ανοδική τάση, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 5 κρούσματα και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση αν και συνεχίζει να παραμένει υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (Σχήμα 16) και η πολύ ισχυρή ανοδική τάση, συνεχίζει πτωτικά, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 38 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και συνεχίζει η ανοδική τάση (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 52 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και που βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και πλέον έχει επέλθει σταθεροποίηση (Σχήμα 18). Στην Κορινθία  εντοπίστηκαν 16 κρούσματα (Σχήμα 19), παρατηρείται πάλι ανοδική διακύμανση που τη έχει επαναφέρει στο όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 43 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο (38 κρούσματα) (Σχήμα 20), και ενώ πλησίαζε στο να βρεθεί υπό του ορίου της περιοχής ανησυχίας, η αποκλιμάκωση έχει αναστραφεί προ ημερών και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση. Στην Εύβοια, με 15 κρούσματα , παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο (Σχήμα 21), και η πιο πρόσφατη ανοδική πορεία (που τώρα είναι σε σταθεροποίηση) την έχει επαναφέρει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 11 κρούσματα  (Σχήμα 22), είναι σε ήπια άνοδο που τείνει να σταθεροποιηθεί, και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Μικρότερος σε σχέση με το Σάββατο ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 20 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και η πορεία παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα, αλλά η ανοδική τάση την έχει φέρει ξανά πάνω από το ορίου ανησυχίας (Σχήμα 25). Στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα , υπάρχει ανοδική διακύμανση, αλλά παραμένει κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 23).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μειωμένος σε σχέση με το Σάββατο ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 28 κρούσματα (Σχήμα 26), και διαμορφώνεται εκ νέου ανοδική τάση. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) όπου εντοπίστηκε 1 κρούσμα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με το Σάββατο, και έχει περιέλθει ξανά σε αποκλιμάκωση, οπότε και βρίσκεται κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Άρτα όπου δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 28). Στην Πρέβεζα, εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα, η περιοχή βρίσκεται ήδη κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και παρατηρείται ανοδική διακύμανση (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων στις Σέρρες με 35 κρούσματα (Σχήμα 39), στη Χαλκιδική με 17 κρούσματα (Σχήμα 41), στα Γρεβενά εντοπίστηκαν 2 κρούσματα (Σχήμα 38), στο Κιλκίς με 16 κρούσματα (Σχήμα 35), στη Φλώρινα με 5 κρούσματα (Σχήμα 33), στην Πιερία με 24 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Καστοριά με 10 κρούσματα (Σχήμα 40), στην Πέλλα με 43 κρούσματα (Σχήμα 31) και στην Ημαθία με 68 κρούσματα (Σχήμα 30). Ανησυχία υπάρχει για τις Σέρρες, την Ημαθία, τα Γρεβενά, και σε μικρότερο βαθμό για την Πέλλα, το Κιλκίς, τη Δράμα, την Πιερία και τη Φλώρινα.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 27 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία συνεχίζει. Στην Ξάνθη, στην οποία εντοπίστηκαν 42 κρούσματα (Σχήμα 33) παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, αλλά διαμόρφωση νέας ανοδικής τάσης. Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 34 κρούσματα (Σχήμα 44), και συνεχίζει σε ανοδική πορεία.

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα, παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με το Σάββατο. Το ανοδικό κύμα που είχε διαμορφωθεί, έχει πλέον αποκλιμακωθεί, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, έχοντας κατέλθει στο όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45), αν και διαμορφώνονται σταθεροποιητικές τάσεις. Στα Χανιά με 16 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο και υπάρχει σταθεροποίηση, έχοντας κατέλθει στο όριο αποχαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 7 κρούσματα, όπου παρατηρήθηκε ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα (Σχήμα 47), το οποίο είναι ήδη 6 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα, αποκλιμακώθηκε ισχυρά και βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, καθώς εντοπίστηκαν 9 κρούσματα (Σχήμα 48), και η ανοδική πορεία δείχνει να επιβραδύνεται, και βρίσκεται μόλις υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα (Σχήμα 49) και συνεχίζει να βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, παρά την ανοδική πορεία που παρατηρείται. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα (Σχήμα 50) και παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το Σάββατο, συνεχίζει η πορεία αποκλιμάκωσης και πλησιάζει στο να βρεθεί υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα, παρατηρείται αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης, και πλέον ξαναπλησιάζει το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα, ενώ είχε διαμορφωθεί παροδική ανοδική διακύμανση, πέρασε ξανά σε πτωτική πορεία, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52). Στην Πάρο δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα (Σχήμα 53) και η συνολική πορεία αποκλιμάκωσης παρουσίασε αναστροφή, οπότε και πέρασε ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, έστω και οριακά. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα (Σχήμα 55), και συνεχίζει η πτωτική πορεία, ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα, παρατηρείται μικρής διάρκειας αναστροφή της πτωτικής πορείας (Σχήμα 56). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 14 κρούσματα και έχει διαμορφωθεί ξανά ανοδική πορεία (Σχήμα 54), ενώ στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 9 κρούσματα  (Σχήμα 57), η έντονα ανοδική πορεία ενώ είχε περάσει σε ισχυρή αποκλιμάκωση, διανύει μια ήπια ανοδική διακύμανση.

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

 Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με το Σάββατο, έχουμε μικρή μείωση του αριθμού τόσο των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όσο και των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,6% (η ημερήσια τιμή είναι 1,2 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 1,09 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Συνολικά η κυμαινόμενη τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος είναι ξανά πάνω από τα 2400 (2440). Γενικά την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια ήπια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) άνω των 2300 την ημέρα. Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 300.000 από 400.00 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 2 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών. Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Σχήμα 58. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της Κυριακής (17/10/2021) σε σχέση με την προηγούμενη (10/10/2021)

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 58.

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, παραμένουν ακόμα πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας, η Αττική, η Θεσσαλονίκη η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Μεσσηνία, η Ευρυτανία, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Φθιώτιδα,  τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, τα Γρεβενά, η Δράμα, οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Ροδόπη, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Στην Πελοπόννησο, έντονη ανοδική τάση έχει η Αρκαδία, και λίγο πιο ήπια η Μεσσηνία, ενώ προβληματίζει η αναστροφή της αποκλιμάκωσης στην Αχαΐα, όπως και της Αιτωλοακαρνανίας (και λιγότερο της Εύβοιας και της Βιωτίας) στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική και Βόρειο Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχουν οι Σέρρες, η Ημαθία και ο Έβρος, ακολουθούμενες από την Πέλλα, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Πιερία, τη Δράμα, και τη Ροδόπη. Στην Θεσσαλία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διασποράς και με έντονα ανοδική τάση η Λάρισα και η Μαγνησία, ενώ επίσης και τα Τρίκαλα επανέρχονται σε ανοδική τροχιά. Από τα νησιά, προβληματίζει η ανοδική τάση στη Ζάκυνθο. Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική, αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ