Πύρινος εφιάλτης σε Έβρο, Ροδόπη, Εύβοια, Καβάλα και Βοιωτία: Δύο νεκροί, καίγονται σπίτια, συνεχείς εκκενώσεις – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκεται για ακόμη μία φορά η χώρα, με μεγάλες φωτιές να βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Εύβοια, Καβάλα και Βοιωτία. Οι πυρκαγιές και οι αναζωπυρώσεις που ξεσπούν σε διάφορες περιοχές είναι συνεχείς με σπίτια και επιχειρήσεις να παραδίδονται στις φλόγες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και των κατοίκων, που δίνουν μάχη να σώσουν οτιδήποτε σώζεται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται αυτή την ώρα, βράδυ της Δευτέρας (21/08) στον Έβρο, καθώς υπάρχουν συνολικά 15 ενεργά μέτωπα, με την πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει να κατακαίει τον οικολογικό πλούτο στο δάσος της Δαδιάς. Παράλληλα, απειλείται άμεσα η αποικία του μαυρόγυπα, η οποία είναι η μοναδική στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σύσσωμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες ωστόσο όπως αναφέρουν πυροσβέστες στο enikos.gr «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο στην πυρκαγιά του δάσους, όσο και στην φωτιά που καίει στο χωριό Νίψα η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Εγνατία Οδό, ενώ απειλείται η Λευκίμμη, η Αισύμη και ο Άβαντας, ενώ παράλληλα μεγάλο πύρινο μέτωπο υπάρχει και στο Δωρικό, αλλά και αυτό που κινείται από τα Λουτρά προς το Μοναστηράκι. Δίνουμε προτεραιότητα να σωθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές».

Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες, εκ των οποίων ένας είναι εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν και εθελοντές που το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ όπως και ο ελληνικός στρατός, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές.

Απανθρακωμένος βρέθηκε άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά που έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της στον Έβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ. Μάλλον πρόκειται για μετανάστη που κινούνταν στην περιοχή, μαζί με δεκάδες άλλους.

Άλλος ένας οικισμός εκκενώνεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά από τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8). Πριν από λίγο, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση του οικισμού Παλαγίας.

«Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Παλινοστούντων Παλαγίας εκκενώστε προς Αλεξανδρούπολη», αναφέρεται στο μήνυμα που έλαβαν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται στο μήνυμα.

Εφιαλτικές στιγμές στη Ροδόπη

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Ροδόπης, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι του Σώστη, που έχει ήδη εκκενωθεί, εκφράζουν την οργή τους, κάνοντας λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην συμμετοχή των εναέριων μέσων στο έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια και στο Μίσχο όπως και στον Πολύανθο.

Ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σώστης, Ληνός, Πολύανθος, μετά από Μίσχο και Μέγα Πιστό, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στους πρόποδες του Παπικίου Όρους και σε πυκνή βλάστηση.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει όμως στους πρόποδες του Παπικίου, με τον Σώστη να βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα, αφού τουλάχιστον 10 σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί, όπως αναφέρει ο «Χρόνος».

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώντα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της βιομηχανικής περιοχής της Νέας Αρτάκης και του Βατώντα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς Χαλκίδα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή Νέα Αρτάκη, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες όπου δίνεται τιτάνια μάχη να σωθούν και να περιοριστεί η πυρκαγιά εκεί, καθώς αν περάσει η φωτιά και από εκεί, θα κατευθυνθεί στα πρώτα σπίτια.

Επτά οικισμοί εκκενώθηκαν στην Καβάλα

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας στις 14:00 το μεσημέρι και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη, έχουν καεί ελαιώνες, καλλιέργειες καθώς και σπίτια στο χωριό.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί με μήνυμα από το 112 οι οικισμοί Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και ΑβραμυλιάςΔιαλεκτού, Νέου Ξεριά, Παλαιού Ξεριά και Γέροντα.

Βοιωτία: «Δίνουμε μάχη κυνηγώντας τις φλόγες»

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Βοιωτία, το απόγευμα της Δευτέρας (21/9) και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Tαρσός, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο.

Παράλληλα, δύο οικισμοί εκκενώνονται λόγω της νέας φωτιάς στον Ταρσό. Με μήνυμα του 112 σε Ταρσό και Καρυώτι ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές.

Νωρίτερα, προς τον Πρόδρομο Βοιωτίας «γύρισε» η φωτιά η οποία απειλούσε τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι μία πολύ δύσκολη μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε κυνηγώντας τις φλόγες ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος και ελπίζουμε μέχρι το τελευταίο φως της μέρας τα εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν να καθηλώσουμε το μέτωπο της φωτιάς για να μπορέσουν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις».

Υπενθυμίζεται ότι ένας βοσκός έχασε τη ζωή του στην περιοχή Πρόδρομος λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα του, αλλά έχασε την ζωή του.

Έκτακτα μέτρα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη – Οι ανακοινώσεις Κικίλια

Έκτακτα μέτρα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο για τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα.

Τι αποφασίστηκε

Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ