Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Καμία απόπειρα επαναχάραξης συνόρων δεν θα γίνει ανεκτή – Καταδικάζουμε τα εγκλήματα κατά της Ουκρανίας

Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δυο ηγέτες είχαν τετ α τετ στο Μαξίμου και διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.

«Καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση που ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε πολλές φορές στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο.
Μητσοτάκης Ζελένσκι

«Είμαστε επί της αρχής κάθετα αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο, κάτι αντίστοιχο άλλωστε αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη μαρτυρική Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της». Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την Οδησσό.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας και είπε ότι τα εγκλήματα πολέμου πρεπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας. Εγκλήματα που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη Διεθνή Δικαιοσύνη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ