Πτώση F-16: Συγκλονίζει ο καπετάνιος σκάφους που έσπευσε να διασώσει τον πιλότο – «Είχε 7 μποφόρ, αλλά η αλληλεγγύη είναι μεγάλη μεταξύ μας»

Τα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, χθες, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψαθούρα, ερευνούν οι αρμόδιες αρχές. Ευτυχώς, ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό καταπέσει στη θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από σκάφος, το οποίο έσπευσε στο σημείο όπου κατέπεσε το μαχητικό, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης του πιλότου. Στα πλάνα φαίνονται τα μανιασμένα κύματα που δυσκόλεψαν την διάσωση, την κακή κατάσταση θαλάσσης και το πλωτό. Μιάμιση ώρα έμεινε στο νερό ο πιλότος, αλλά επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με το κινητό του με τον πατέρα του.

Ο καπετάνιος του παραπλέοντος πλοιαρίου «Εμμάνουελ Μπρόνερ» και η οργάνωση Sea Shepherd, δημοσίευσαν ένα βίντεο μέσα από το σκάφος, την ώρα που έσπευδε να βοηθήσει στην περισυλλογή του πιλότου. «Πηγαίνουμε βόρεια από την Ψαθούρα με πολύ άσχημο καιρό για να βοηθήσουμε στη διάσωση», ακούγεται να λέει ο καπετάνιος και προσθέτει: «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, παλεύουμε με τα κύματα. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος, περιέγραψε στο Mega, τις συνθήκες που επικρατούσαν στην θάλασσα κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του Υποσμηναγού:

«Επικρατούσαν 7 μποφόρ, όποτε κανονικά δεν θα έπρεπε να βγαίναμε στην θάλασσα, αλλά η αλληλεγγύη είναι μεγάλη μεταξύ μας. Είμαστε απομακρυσμένο νησί, ήταν μακριά από εμάς το σημείο. Εγώ ήθελα πάνω από δύο ώρες για να φτάσω βόρεια της Ψαθούρας. Αφού μάθαμε ότι το Super Puma έκανε τη διάσωση πήραμε εντολή από το λιμενικό να επιστρέψουμε. Είχαμε φτάσει στα μισά της διαδρομής», είπε.

Και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το πάρκο από την παράνομη αλιεία, το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου. Είμαστε παγκόσμιος οργανισμός, προστατεύουμε τη θάλασσα. Τρέχουμε να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί με τις οδηγίες πάντα του λιμενικού».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ