Πρωτοποριακή θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα στον “Ευαγγελισμό”

Μία νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από το Τμήμα Κλινικών Μελετών.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε νοσοκομείο της χώρας μας, με στόχο την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, της δεύτερης σε συχνότητα αιματολογικής νόσου. Ο Συντονιστής Κλινικών Μελετών Αιματολογικής Κλινικής Και Λεμφωμάτων «ΓΝΑ Ευαγγελισμός», Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, κ. Γιώργος Νάκης μίλησε στο www.kanaliena.gr και την Αθηνά Δαβαρία μεταξύ άλλων για τα οφέλη που αναμένονται και ποια είναι τα κριτήρια των νέων κλινικών μελετών.

Κε. Νάκη, τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πρωτοστατεί σε σημαντικές και πρωτοποριακές έρευνες για τη θεραπεία ασθενειών, όπως το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες έρευνες «τρέχουν» αυτή τη στιγμή.

Ισχύει, τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο μας «τρέχουν» πολλές και σημαντικές κλινικές μελέτες κυρίως φάσης ΙΙ και φάσης ΙΙΙ τόσο στο Πολλαπλό Μυέλωμα όσο και στο Λέμφωμα. Τα τελευταία 2 χρόνια διενεργούνται επίσης στο Πολλαπλό Μυέλωμα και κλινικές μελέτες φάσης Ι. Αναλυτικότερα για το ποιες μελέτες είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση της κλινικής ή να τις βρει αναρτημένες στο www.eae.gr, site της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα. Πόσοι άνθρωποι νοσούν στη χώρα μας. Πως γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι νεότερες και αποτελεσματικές θεραπείες που έχουν προστεθεί τελευταία στο θεραπευτικό οπλοστάσιο.

To Πολλαπλό Μυέλωμα είναι μια Αιματολογική κακοήθεια, η δεύτερη σε συχνότητα μετά την χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με συμπτωματικό Πολλαπλό Μυέλωμα περίπου 7 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.500 ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 500 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς.

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και το εργαστηριακό έλεγχο του ασθενή. Το Πολλαπλό Μυέλωμα ακόμα και σήμερα, θεωρείται ανίατη νόσος αλλά την τελευταία κυρίως δεκαετία έχουν αναπτυχθεί νέα φάρμακα όπως αναστολείς πρωτεοσώματος, ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες και μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Έτσι λοιπόν, σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς ζουν πολλά χρόνια και κυρίως με καλή ποιότητα ζωής.

Στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Ευαγγελισμός πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες μία νέα θεραπεία, για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ποια τα οφέλη αυτής της θεραπείας και σε ποιους ασθενείς απευθύνεται. Σε πόσα νοσοκομεία στη χώρα ή και αλλού γίνονται αυτή τη στιγμή.

Στο νοσοκομείο μας προ εβδομάδος, όντως ξεκίνησε μια νέα θεραπεία με ένα καινούργιο διειδικό μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται Cevostamab. Το συγκεκριμένο έχει ήδη χορηγηθεί ενδοφλεβίως στο εξωτερικό και σε εμάς ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που χορηγήθηκε υποδορίως σε κλινική μελέτη φάσης Ι. Η συγκεκριμένη θεραπεία απευθύνεται σε ασθενείς με ανθεκτικό/υποτροπιάζον Πολλαπλό Μυέλωμα και τα οφέλη είναι κάτι που και εμείς αναμένουμε να δούμε στους ασθενείς μας. Τα τελευταία 10 χρόνια μαζί με την Διευθύντρια Αιματολόγο Σωσάνα Δελήμπαση καταφέραμε να αναπτύξουμε το τμήμα των Κλινικών Μελετών για ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα. Είμαι πραγματικά περήφανος  που δίνω καθημερινά τον καλύτερο μου εαυτό δίπλα σε έναν εξαίρετο άνθρωπο, εκτός από υπόδειγμα γιατρού.

Πως αξιολογείται από τους ιατρούς η αποτελεσματικότητα ή μη της συστηματικής αντιμυελωματικής αγωγής και πως λαμβάνεται η απόφαση για νέες θεραπείες. Είναι πρόθυμοι οι ασθενείς να λάβουν μία θεραπεία που ίσως είναι σε πειραματικό στάδιο.

Υπάρχουν κριτήρια για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κάθε θεραπείας. Οι νέες θεραπείες στα πλαίσια Κλινικών Μελετών για να δοθούν στους ασθενείς θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας για τον ασθενή και να ωφελούν, όχι να βλάπτουν. Οι ασθενείς τώρα πια δηλώνουν αρκετά πρόθυμοι να λάβουν τέτοιου είδους θεραπείες αρκεί βέβαια τους εξηγηθούν αναλυτικά οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και να συμφωνήσουν με αυτές.

Οπότε τα οφέλη για τους ασθενείς είναι πολλά… Πρώτα και κύρια για την κατάσταση και την πορεία της υγείας τους αλλά και σε οικονομικό επίπεδο…

Τα οφέλη, είναι πολλαπλά. Από τη μία είναι οι πολλοί ασθενείς που δεν θα είχαν την ευκαιρία να λάβουν νέες, πολλά υποσχόμενες, πρωτοποριακές θεραπείες, οι οποίες μόνο στο εξωτερικό ενδεχομένως να ήταν διαθέσιμες, ενώ τώρα πλέον έχουν την δυνατότητα να τις λάβουν στη χώρα μας! Από την άλλη μεριά, πέρα από τα οφέλη των ασθενών, που έχουν προτεραιότητα, μέσω των Κλινικών Μελετών, οι θεραπείες που δίνονται είναι εντελώς δωρεάν για τους ασθενείς, αυτό ισχύει και για όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάνουν, από μια απλή γενική αίματος έως ένα pet scan! Επίσης, από την στιγμή που όλες οι θεραπείες και ο εργαστηριακός έλεγχος είναι δωρεάν, το εκάστοτε νοσοκομείο στο οποίο διενεργούνται Κλινικές Μελέτες είναι λογικό να μην έχει τα αντίστοιχα έξοδα σε φαρμακευτική δαπάνη. Συνεπώς όταν και το νοσοκομείο δεν ξοδεύει από τον προϋπολογισμό του χρήματα για θεραπείες, μπορεί να τα αξιοποιήσει για άλλες ανάγκες του. Τα οφέλη συνεπώς των Κλινικών Μελετών είναι πολλαπλά. Πρώτα απ΄ όλα δίνονται οι καλύτερες και νεότερες θεραπείες  στους ασθενείς, χωρίς κόστος για εκείνους, και ακολουθεί και το ότι οικονομικά δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ