Προσκλητήριο σε πρόσφυγες από Τούρκους διακινητές – Τα μηνύματα με οδηγίες που στέλνουν τα κυκλώματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα προσπάθεια από τα κυκλώματα των διακινητών στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός καινούργιου προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αποκαλύπτει η Realnews, από τις αρχές Νοεμβρίου οι διακινητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας και προσέλκυσης των πολυάριθμων προσφύγων που παραμένουν στη γειτονική χώρα.

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση κλειστών ομάδων σε ψηφιακές εφαρμογές, όπου παρέχονται φωτογραφίες των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των προσφύγων, αλλά ακόμα και αναλυτικές οδηγίες για την παράνομη διέλευση των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων.

«Ειρήνη, έλεος και ευλογίες του Θεού. Σας δίνουμε τις λεπτομέρειες του δρόμου. Από Τουρκία προς Ελλάδα», είναι ο τίτλος των οδηγιών που εστάλησαν, στην αραβική γλώσσα, στα κινητά προσφύγων που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, μόλις στις 8 Νοεμβρίου.

Ακολούθως, οι διακινητές παραθέτουν αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι πρόσφυγες ώστε να περάσουν τα σύνορα του Έβρου και να βρεθούν μέχρι την Κομοτηνή.

«Πρώτον: Πριν από την έναρξη του ταξιδιού, θα δημιουργήσουμε ομάδες για εσάς, μερικές από αυτές στο WhatsApp. Κάθε ομάδα αποτελείται από 5 ή 7 άτομα», γράφουν οι διακινητές, αναφερόμενοι στη γνωστή εφαρμογή επικοινωνίας. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «εποπτικές Αρχές» που καθορίζουν την αναχώρηση των ξεχωριστών ομάδων προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Δεύτερον: Η τοποθεσία της συγκέντρωσης καθορίζεται από το προσωπικό των εποπτικών Αρχών. Επίσης, η συγκέντρωση είναι στην Κωνσταντινούπολη, συχνά στο Εσενγιούρτ (σ.σ.: συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης)», αναφέρεται στις οδηγίες.

Το τρίτο βήμα που αναφέρουν οι διακινητές αφορά τη μεταφορά των προσφύγων στην Αδριανούπολη και έπειτα στην περιοχή του ποταμού Έβρου. Μετά από αυτό, τα κυκλώματα τονίζουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν πεζή μέχρι και την Κομοτηνή, περπατώντας από 2 έως και 5 ημέρες, ακολουθώντας τις νέες ακριβείς οδηγίες «ασφαλούς πεζοπορίας» που θα τους σταλούν.

«Αφού περάσετε με ασφάλεια το ποτάμι, θα εισέλθετε στην ελληνική επικράτεια, στη στρατιωτική περιοχή. Θα σας παρέχουμε σημεία πεζοπορίας για ασφάλεια μέχρι να φτάσετε στην ορεινή περιοχή… Η απόσταση από την ορεινή περιοχή… υπολογίζεται σε πέντε ημέρες, μέχρι την Κομοτηνή. Κοντινή απόσταση Β, δύο ή τρεις ημέρες».

Οι ελληνικές Αρχές έχουν απόλυτη γνώση αυτών των οδηγιών, ενώ ήδη κάνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης των προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η Αστυνομία εντόπισε όχημα που κινείτο μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης, ενώ από την καταδίωξη που ακολούθησε, το όχημα ανατράπηκε με αποτέλεσμα

τον τραγικό θάνατο επτά μεταναστών.

Παράλληλα, στις αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, καθώς αρκετοί διακινητές διοχετεύουν τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

Τα πλοία

Δυσκολότερη, όμως, για τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές Αρχές είναι η προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί η νέα τακτική των Τούρκων διακινητών, η οποία αφορά τη μεταφορά των προσφύγων διά θαλάσσης.

Αποφεύγοντας τις γνωστές φουσκωτές λέμβους, οι οποίες μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν από το Λιμενικό Σώμα και τη Frontex, τα κυκλώματα έχουν πλέον επιστρατεύσει παλαιά πλοία-φορτηγά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε φορά.

Μέσω του Αιγαίου, τα πλοία αυτά κατευθύνονται στις ιταλικές ακτές, ενώ τα χρήματα που πληρώνουν οι πρόσφυγες για αυτή την παράνομη μεταφορά ισοδυναμούν με μια μικρή περιουσία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

διακινητές - πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ