«Προπαγάνδα του BBC κατά της Ελλάδας» – Αναλύει στο enikos.gr ο Ιωάννης Μάζης

Του Κώστα Τέο

Για βίαιες απωθήσεις πλοιαρίων με μετανάστες, τα λεγόμενα «pushbacks», πίσω στην Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα το BBC, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με περιστατικά, που έχουν καταγραφεί σε ελληνικά χωρικά ύδατα είτε από τους ίδιους τους μετανάστες είτε από την τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ, το BBC επικαλείται δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σύμφωνα με την οποία «βάσιμες» αναφορές για «απωθήσεις» στη θάλασσα και στην ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Ενώ, γίνεται αναφορά και σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Ωστόσο, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Στα βίντεο καταγράφεται η στιγμή που τα πλοιάρια προσεγγίζουν τα σκάφη του Λιμενικού, όμως δεν γνωρίζουμε από πού έχουν ξεκινήσει. Από όπου κι αν ξεκίνησαν, το κράτος αυτό – που προφανώς είναι η Τουρκία – τήρησε τη συμφωνία που αναφέρει ότι πρέπει να ελέγχει τις βάρκες που επιχειρούν να φύγουν από την πλευρά της ή αντίθετα επέτρεψε να αναχωρήσουν τα πλοιάρια, όπως έκανε και το 2015; Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι έχει προηγηθεί, εάν δηλαδή οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τα πλοιάρια να απομακρυνθούν από το σημείο, καθώς ουσιαστικά παρουσιάζεται η μισή “ιστορία”.

Ιωάννης Μάζης: To BBC κάνει προπαγάνδα κατά της Ελλάδας για πολιτικούς λόγους

Το enikos.gr κατόπιν του ρεπορτάζ του BBC ζήτησε από τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννη Μάζη να σχολιάσει το θέμα.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το BBC εκφράζει μία συγκεκριμένη βρετανική πολιτική που προσπαθεί να δημιουργήσει τα δέοντα συναισθήματα σε μία Ε.Ε., η οποία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης να δημιουργήσει τα δέοντα συναισθήματα σε μία Ε.Ε., η οποία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα της μετανάστευσης και μάλιστα της παράνομης μετανάστευσης εκβιάζοντας την Ευρώπη. Αυτό είναι μία κοινή πολιτική Βρετανίας-Τουρκίας που εξυπηρετεί θαυμάσια την τουρκική πλευρά. Αυτό είναι το πρώτο», ανέφερε στο enikos.gr o κ. Μάζης.

«Το δεύτερο είναι η συγκυρία που παρατηρείται η προπαγανδιστική εκστρατεία του BBC», επισήμανε ο κ. Μάζης και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά προετοιμάζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εις βάρος του ελληνισμού τη στιγμή που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να παραβιάσει την κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, όπως και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα των Βαρωσίων και ετοιμάζεται εντός έξι ημερών να επισκεφθεί εν χορδαίς και εν κυμβάλοις τα κατεχόμενα Βαρώσια. Αυτή είναι η πολιτική δύο χωρών, οι οποίες ιστορικά συμβαδίζουν, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα στην περίπτωση του Κυπριακού, και έτσι πρέπει να την εκλάβουμε και αναλόγως να απαντήσουμε».

«Η Τουρκία είναι μία χώρα ασφαλής, συνεπώς το τουρκικό παρακράτος μαζί με το επίσημο κράτος εργαλειοποιεί ένα δουλεμπόριο προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας προσπαθώντας να δημιουργήσει πιέσεις και αλλοίωση πληθυσμών στα νησιά του Αιγαίου, αλλά παράλληλα να επηρεάσει και την Ε.Ε., ούτως ώστε να της δείξει ότι αν δεν οπισθοχωρήσει στις απαιτήσεις εις βάρος της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πολιτικά δικαιώματα, θα συνεχίσει αυτή την πολιτική με τους μετανάστες. Μία πολιτική που βρίσκει υποστηρικτή στο Λονδίνο. Το BBC γιατί δεν δείχνει τι προηγείται προτού οι μετανάστες φθάσουν με τα πλοιάρια στα ελληνικά νερά; Διότι κάνει προπαγάνδα και το παιχνίδι της Τουρκίας και για πολιτικούς λόγους», κατέληξε στην ανάλυση του για το θέμα ο κ. Ιωάννης Μάζης.

Η απάντηση Μηταράκη

Απαντώντας στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για «δημοσιεύματα περί φημολογούμενων επαναπροωθήσεων» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό, τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας – δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα – συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση. Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ