Πώς θα καταλάβω ποιο είναι το ταλέντο του παιδιού μου;

Πώς θα καταλάβω ποιο είναι το ταλέντο του παιδιού μου;

Αναγνώστρια του boro.gr ρωτά:

Πώς θα καταλάβω τα ταλέντα του παιδιού μου; Είναι στα 6 αγοράκι και θέλω να ξεκινήσουμε η κάποιο σπορ ή κάποιο μουσικό όργανο αλλά τι; Πραγματικά έχω μπερδευτεί τι δραστηριότητες πρέπει να κάνει. Δεν έχει εκδηλώσει κάποιο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιο χόμπι. Πώς θα βρούμε μια ενασχόληση που θα του αρέσει;

Βάσω, 32 ετών

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Μαριάνα Μιχαλάκη.

Τι εννοούμε με την έννοια «ταλέντο»;

Στις μέρες μας,  θεωρείται ότι το «ταλέντο» είναι μια πολυδιάστατη έννοια και πλέον χρησιμοποιούνται διάφορα κριτήρια καθορισμού και επισήμανσης της έννοιας του «ταλέντου». Στην Αμερική, το 1972, ο επικεφαλής του γραφείου εκπαίδευσης, Marland, S.,  πρότεινε έναν κοινώς αποδεκτό ορισμό της έννοιας του ταλέντου  ο οποίος εμπλουτίστηκε το 1993 και περιγράφει ότι «τα ιδιαίτερα ταλέντα μπορεί να υπάρχουν σε παιδιά που ανήκουν σε όλες τις κουλτούρες, σε διάφορα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα και μπορεί να εκφράζονται σε διάφορες συμπεριφορές ή εκδηλώσεις». Οι τομείς που καλύπτει ο συγκεκριμένος ορισμός αφορούν:

–         Τη γενική νοητική ικανότητα η οποία σχετίζεται με την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών με σύνθετους τρόπους, χρήσης πλούσιου λεξιλογίου, δημιουργία αφηρημένων εννοιών και υποθέσεων, καθώς και την ικανότητα για γρήγορη μάθηση.

–         Την ειδική ακαδημαϊκή ικανότητα η οποία αφορά στην ικανότητα καλής μνήμης, ιδιαίτερα καλής κατανόησης, το ιδιαίτερο εύρος γνώσεων και απόδοσης σε συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς τομείς.

–         Τη δημιουργική σκέψη που σχετίζεται με την ανεξαρτησία στη σκέψη, την έκφραση πρωτότυπης σκέψης σε προφορικό και γραπτό λόγο, την καλή αίσθηση του χιούμορ, τον αυτοσχεδιασμό και την εφευρετικότητα.

–         Την αρχηγική ικανότητα δηλαδή την ικανότητα για ανάληψη ευθυνών, την αντίληψη συνεπειών και επιπτώσεων των αποφάσεων και συμπεριφορών, την καλή κριτική σκέψη, το οργανωτικό πνεύμα, την αυτοπεποίθηση, και το να είναι κάποιος/α  ευχάριστος/η στους συνομήλικους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.