Ποντίκια και σκορπιοί στο ΑΠΘ

Ποντίκια και σκορπιοί στο ΑΠΘ

Ποντίκια και σκορπιοί κυκλοφορούν απειλώντας φοιτητές και προσωπικό, ενώ οι τουαλέτες δεν καθαρίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εικόνες από την καθημερινή ζωή στο ΑΠΘ, στο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης και πληθυσμιακά το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Ειδικότερα, άστραψε και βρόντηξε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωστής Κατσάμπαλος στην επιστολή που έστειλε χθες στον πρύτανη Ιωάννη Μυλόπουλο, στη Σύγκλητο, αλλά και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. «Θα καλέσουμε τα ΜΜΕ και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες να τους ενημερώσουμε in situ, προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι όσοι κωφεύουν εδώ και πολλούς μήνες» λέει ο κ. Κατσάμπαλος. Την έκρηξή του, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας χθες στην «Κ», προκάλεσε η έντονη αντίδραση ομάδας φοιτητών την περασμένη Πέμπτη, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η Σχολή τους, που λειτουργεί επί 12ώρου βάσεως, δεν έχει ουσιαστικά τουαλέτες. Και αυτό διότι ουδείς καθαρίζει τις τουαλέτες των κτιρίων!

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κατσάμπαλος, στους χώρους των υπογείων, και όχι μόνο, της σχολής κυκλοφορούν ποντίκια και μικροί σκορπιοί! «Οι συνθήκες εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων μας, τα προβλήματα της καθαριότητας έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της αξιοπρέπειας όλων μας» λέει ο κ. Κατσάμπαλος.

Η σχολή έχει περίπου 7.500 φοιτητές, έκταση 55.000 τ.μ. και μόνο 3 καθαρίστριες. Το ίδρυμα έχει περίπου 15 καθαρίστριες από περίπου 200 που είχε προ 18μήνου. Το πρόβλημα ανέκυψε διότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ανάθεσης της καθαριότητας στο ΑΠΘ αμφισβητήθηκε από έναν υποψήφιο, ο οποίος άσκησε τα έννομα ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα -έως ότου εκδοθεί απόφαση- να μην υπάρχουν και καθαρίστριες στο ΑΠΘ.

18 μήνες ίδια κατάσταση

Καθηγητές του ιδρύματος βάλλουν κατά των πρυτανικών αρχών, διότι έστω κι αν το θέμα έχει φθάσει στη Δικαιοσύνη μεταξύ των διεκδικητών της εργολαβίας καθαριότητας, σε κανένα άλλο ίδρυμα δεν έχουν προκύψει ανάλογα προβλήματα. «Κάτι δεν πάει καλά στο ΑΠΘ. Γιατί τα άλλα ΑΕΙ δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα; Προφανώς οι ηγεσίες τους έχουν χειριστεί αλλιώς το θέμα σε σχέση με το ΑΠΘ. Επί 18 μήνες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» λέει στην «Κ» ο κ. Κατσάμπαλος και προειδοποιεί: «Φοβούμαι ότι κάποια στιγμή θα μας μηνύσουν οι φοιτητές και οι γονείς τους. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τους αρμοδίους».

Με σύμφωνη γνώμη των προέδρων της Πολυτεχνικής Σχολής, η Κοσμητεία αποφάσισε να μη γίνουν μαθήματα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, το διήμερο 27-28 Μαΐου αμέσως μετά τις διπλές εκλογές, «ως πρώτο μέτρο πίεσης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων», όπως λέει ο κ. Κατσάμπαλος, που συμπληρώνει ότι «εάν δεν γίνει κάτι θα κινηθώ ακόμη πιο αυστηρά». Και αναλογισθείτε ότι τα προβλήματα υγιεινής οξύνονται το καλοκαίρι.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ