Πλατανιάς Πηλίου: Ο χρόνος σταμάτησε στην κακοκαιρία Daniel – Ανησυχία για το σπίτι που «στηρίζεται» στο λεωφορείο

Ο χρόνος στον Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο μοιάζει να έχει σταματήσει στην ημέρα που ένα ορμητικό ποτάμι ισοπέδωσε ολόκληρο το χωριό, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και δημιούργησε ένα απόκοσμο σκηνικό το οποίο παραμένει «ζωντανό» ακόμη και τώρα.

Κακοκαιρία Daniel – Πήλιο: Στη Μακρινίτσα το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχής – Έφτασε τα 1.235 χιλιοστά

Οι κάτοικοι -όσοι έχουν απομείνει- μιλούν ανοικτά για εγκατάλειψη. Η εικόνα του χωριού είναι απελπιστική. Στην είσοδό του παραμένουν διασκορπισμένα και βουτηγμένα στις λάσπες αυτοκίνητα μαζί με σωρούς από έπιπλα και γενικότερα, οικιακό εξοπλισμό. Τα κατεστραμμένα σπίτια και οι γκρεμισμένοι δρόμοι επιβεβαιώνουν τη μανία των ορμητικών χειμάρρων που χτυπούσαν ανελέητα την περιοχή. Το χάος όμως κορυφώνεται προς την εκβολή του ρέματος, εκεί όπου μέχρι και αυτή τη στιγμή γέρνει μια τριώροφη κατοικία με κλίση προς τη μέση της κοίτης.

«Αν καταρρεύσει, πνιγήκαμε», εξηγεί κάτοικος της περιοχής. Οι κάτοικοι στον Πλατανιά δεν ανησυχούν για τη νέα καταιγίδα, έχουν άλλωστε καταστραφεί. Η ανησυχία πηγάζει από την ιδέα της κατάρρευσης της γέφυρας. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί η κατοικία αυτή να πέσει στη μέση της κοίτης και να «φράξει» το νερό, να μετατραπεί σε ένα… φράγμα.

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες καταστροφής στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Μια άλλη κάτοικος εξηγεί στο ThessToday ότι εξαιτίας της υφιστάμενης -και αμετάβλητης για την ώρα- κατάστασης, έχουν στείλει εξώδικα κι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται. Λίγα μέτρα παραδίπλα έχει γκρεμιστεί η γέφυρα. Η μισή κείτεται ανάμεσα στο πλημμυρισμένο χωριό και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα ακόμη εμπόδιο για τη ροή του νερού.

Η κακοκαιρία Daniel σάρωσε το Νότιο Πήλιο

«Όσο δεν απομακρύνουν τη γέφυρα, τόσο το νερό θα επιστρέφει προς το χωριό μας. Ζητάμε τουλάχιστον να την απομακρύνουν για να μπορέσει να αποσυρθεί, αυτή τη στιγμή το μόνο που συμβαίνει, είναι να επιστρέφει προς τα σπίτια μας. Δεν χρειάζεται να βρέξει αρκετά ώστε να πλημμυρίσουμε ξανά. Αρκεί μια στάλα. Αυτό φοβόμαστε», επισημαίνει η κάτοικος, υπογραμμίζοντας ότι η νομική οδός αποτελούσε μονόδρομος για τους ίδιους.

Κακοκαιρία Daniel- Νότιο Πήλιο

Το βομβαρδισμένο σκηνικό συνεχίζεται και στην παραλιακή ζώνη του χωριού. Κομμάτια ασφάλτου επιπλέουν στη θάλασσα, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να βλέπουν προ των πυλών μια νέα καταιγίδα, τη στιγμή που ακόμη προσπαθούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και μπορεί τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας να ξεκίνησαν μόλις το Σαββατοκύριακο τις εργασίες για το «συμμάζεμα» των πληγέντων περιοχών, όμως αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα πως το Πήλιο, εκπέμπει SOS.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ