Τυρί γκούντα: Γιατί είναι καλό για την υγεία – Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγετε

Το τυρί έχει ενοχοποιηθεί για την αυξημένη χοληστερόλη στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση τυριών.

Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Γηριατρικής και Γεροντολογίας στην Ιαπωνία εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 1.500 ανθρώπων στο Τόκιο ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν τυριά τα κατάφερναν καλύτερα στα γνωστικά τεστ.

Επιπλέον η κατανάλωση τυριού συνδέθηκε με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη πίεση, μεγαλύτερη ταχύτητα στο βάδισμα και περισσότερη ποικιλία στην διατροφή.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν κατάφεραν να απαντήσουν γιατί τα τυριά συνδέονται με αυτά τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η υπόθεση εργασίας που κάνουν είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τυριά συνήθως τρέφονται καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι πιθανόν τα τυριά να έχουν συστατικά που «ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία» του ανθρώπινου οργανισμού.

Ποια τυριά έχουν οφέλη για την υγεία

Τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το Γκούντα, παρασκευάζονται με βακτήρια όπως γαλακτόκοκκους, στρεπτόκοκκους και γαλακτοβάκιλλους και βοηθούν στην συγκέντρωση «καλών» βακτηρίων στο έντερο.

Η συγκέντρωση αυτών των «καλών» βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει την φλεγμονή. Μάλιστα ένα από αυτά τα καλά βακτήρια είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί, αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία», λέει η διατροφολόγος, Τζένα Χόουπ.

Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγονται

Αν και τα τυριά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ο διαιτολόγος Ντουέιν Μέλορ συμβουλεύει οι άνθρωποι να μην τρώνε περισσότερα από 30 με 40 γραμμάρια τυριού την ημέρα, ιδιαίτερα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα.

«Συνήθως λέγαμε στους ανθρώπους να φάνε μια μερίδα στο μέγεθος ενός κουτιού σπίρτων. Αλλά τα κουτιά σπίρτων μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη. Έτσι τώρα προτείνουμε το μισό μέγεθος ενός iPhone», είπε ο Ντουέιν Μέλορ.

Τα μαλακότερα τυριά όπως το τυρί κότατζ έχουν χαμηλότερα κορεσμένα λίπη και γι’ αυτό μπορούν να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι δεν θα ανθυγιεινό να τρώει κάποιος 100 γραμμάρια την ημέρα.

Οι διαιτολόγοι, όμως, ενημερώνουν ότι θα πρέπει κανείς να προσέχει την ποσότητα του αλατιού αλλά και των ορμονών που μπορεί να περιέχουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ