Περιηγηθείτε στη ΔΕΘ μέσα από το enikos.gr

Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποτελεί την πρώτη μεγάλη Έκθεση που διοργανώνεται στην Ευρώπη το 2021 θέτοντας τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το enikos.gr σας ξεναγεί στη ΔΕΘ μέσα από φωτογραφίες και βίντεο

ΔΕΘ





Εκθεσιακές Ενότητες της ΔΕΘ

Παρούσες στην Έκθεση θα είναι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Το ελληνικό επιχειρείν δίνει το παρόν από κάθε γωνιά της χώρας με τη δυναμική παρουσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), αλλά και την αυτόνομη συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης.

Η φετινή ΔΕΘ, μετά την επιτακτική αναβολή της περσινής διοργάνωσης, δίνει σημαντική βαρύτητα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικές εκθεσιακές ενότητες που απαρτίζουν την 85η ΔΕΘ είναι:

  • ΕΛΛΑΔΑ (Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον)
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • AKADEMIA
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
  • E-GAMING












 

Πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονος πολιτισμός στο περίπτερο 13 της 85ης ΔΕΘ

Η πολιτιστική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη δημιουργία στο Περίπτερο 13 της 85ης ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο stand του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Culture Path και στο stand Ελληνική Χειροτεχνία. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία της ΥΠΠΟ Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και των γενικών γραμματέων του υπουργείου Γιώργου Διδασκάλου και Ελένης Δουνδουλάκη.

Στα stands ξεναγήθηκε από την υπουργό και τον υφυπουργό και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το «Πολιτιστικό Μονοπάτι», στο οποίο η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά παρουσιάζεται με έναν σύγχρονο τρόπο, όσο και για την ελληνική χειροτεχνία και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί για τις τοπικές οικονομίες.

Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, στο αμφιθέατρο του MOMUS μέσα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Future is handmade in Greece» για το μέλλον της ελληνικής χειροτεχνίας και τις αναπτυξιακές και δημιουργικές προοπτικές που ανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αυθεντικό νεκρικό εκμαγείο της μορφής του Κολοκοτρώνη είναι το κεντρικό θέμα στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τιμώμενη Περιφέρεια στη 85η ΔΕΘ

Στολές, σπαθιά, όπλα, ευαγγέλια και άλλα κειμήλια από την περίοδο της Επανάστασης φιλοξενούνται στο περίπτερο που βρίσκεται στην είσοδο της ΔΕΘ από τη βόρεια πύλη, ενώ με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας προβάλλονται οι σημαντικές μορφές των επαναστατών που έπαιξαν ρόλο στον ξεσηκωμό του γένους στην Πελοπόννησο.

«Η Περιφέρειά μας άναψε τη φλόγα της Επανάστασης», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στη διοίκηση της ΔΕΘ να είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου η τιμώμενη Περιφέρεια στη φετινή ΔΕΘ.

Το εκμαγείο της νεκρικής μορφής του Κολοκοτρώνη, από το Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης είναι το ένα από τα δύο αυθεντικά που κατασκευάστηκαν για το Εθνικό Ιστορικό μουσείο τη δεκαετία του 1960, ενώ εκτίθενται και δύο εθνικές ενδυμασίες, μία ανδρική φουστανέλα και μία από τη Τσακωνιά της Αρκαδίας, από τη Συλλογή Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια στην Καλαμάτα.

Στο περίπτερο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει το ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκε στις 26 Μάιου του 1821 η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία και ένα ευαγγέλιο το οποίο έχει αφιερωθεί από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στους κατοίκους και στην εκκλησία της Καρύταινας.

Ανάμεσα στα σημαντικά κειμήλια από την Επανάσταση του 1821 εκτίθενται ακόμη όπλα του αγώνα, ένα καριοφίλι και μία πιστόλα κι ένα γιαταγάνι, που έχουν παραχωρηθεί από το πρώην Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας κι ένα σπαθί που άνηκε στην οικογένεια του Παπαφλέσσα, από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τρία «λιτά», όπως ονομάζονται, έγγραφα. Πρόκειται για την επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με την οποία ζητάει πολεμοφόδια και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «φωτιά και μπαλτά».

Το δεύτερο είναι μια δραματική έκκληση του επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούση, που ήταν υπουργός Θρησκευτικών της πρώτες μέρες του αγώνα. Το τρίτο έγγραφο που μπορούν να δουν οι επισκέπτες είναι αυτό της πελοποννησιακής Γερουσίας με τη σφραγίδα, με το οποίο ζητά από τον μπαρουξή Σπηλιωτόπουλο από τη Δημητσάνα να στείλει άμεσα μπαρούτι.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκθέτει επίσης της τρεις εκδόσεις της για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μια συλλεκτική κασετίνα που έχει μέσα σφραγίδες ελευθερίας. Κειμήλια, που όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέτρος Σαραντάκης, συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν από την Αρκαδία.

Στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το ΔΗΘΕΠΕ Ρούμελης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παρουσιάσουν στο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς μουσικο-θεατρική παράσταση που διερευνά την προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Οι φωτό του Αβραάμ Αβραμίδη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ