Παύλος Φύσσας: Το μήνυμα που στέλνει η δικηγόρος της οικογένειας μέσω του enikos.gr

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από το βράδυ της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά στην Αμφιάλη, στο Κερατσίνι. Ποια είναι τα μηνύματα της σημερινής ημέρας; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η οικογένεια και οι άνθρωποι που βιώνουν την απώλεια του Παύλου κάθε μέρα, κάθε ώρα, αυτά τα οκτώ χρόνια;

Του Κυριάκου Μαντούβαλου

Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας είναι η μέρα που κορυφώθηκε η πρώτη φάση προσπάθειας εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή. Μεθοδευμένα, πρώτα σε γειτονιές με υψηλή ανεργία και χαμηλό βιοτικό επίπεδο, όπως ήταν οι γειτονιές της Β’ Πειραιά, και στη συνέχεια στις υπόλοιπες, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έμοιαζαν να υποκαθιστούν την ελληνική πολιτεία.

Συσσίτια μόνο για Έλληνες, αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες, λαϊκές αγορές μόνο για Έλληνες. Όποια φωνή υψωνόταν απέναντι στην κατάσταση που ήθελαν να διαμορφώσουν, αποτελούσε «εχθρό». Ένας τέτοιος «εχθρός» ήταν και ο Παύλος Φύσσας και έπρεπε να εξοντωθεί. Και o Killa P εξοντώθηκε, “σίγησε”.

Παύλος Φύσσας

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στο enikos.gr: Αντίσταση στον ύπουλο «ανώδυνο» εκφασισμό της κοινωνίας 

Το enikos.gr επικοινώνησε με την Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο και στενή φίλη της οικογένειας Φύσσα, για να στείλει το δικό της μήνυμα για τη σημερινή ημέρα, καθώς πλέον οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

«Η μέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος θα είναι πάντα μια πολύ δύσκολη μέρα για την οικογένεια του. Θα είναι όμως μια μέρα μνήμης για τον συλλογικό αγώνα που δεν τελειώνει με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και του δολοφόνου του Παύλου. Μπορεί πλέον τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής να μην δραστηριοποιούνται στις γειτονίες, όμως συμβαίνει κάτι πολύ επικίνδυνο. Γίνεται μια προσπάθεια «ανώδυνου» εκφασισμού.

Παρατηρούμε ακόμη πλέον και κυβερνητικές πρακτικές που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης την ημέρα αυτή εστιάζουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Την προσπάθεια αποτροπής του εκφασισμού με τη νέα μορφή που αυτός πάει να γίνει.

Δεν είναι πλέον με μαύρες μπλούζες κι άρβυλα αλλά με κοστούμι και γραβάτα. Είναι εκφασισμός όμως, έχει διαχωρισμούς, μίσος, διακρίσεις, φόβο, βία. Αλλάζει το περίβλημα, όχι όμως η ουσία κι ο κόσμος, όλοι μας, πρέπει να αντισταθούμε στην ουσία», λέει.

τομπατζόγλου οικογένεια φύσσα“Να μην καταπέσουν οι ποινές στο εφετείο”

Σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου και την δικαστική συνέχεια που αναμένεται η κ. Τομπατζόγλου αναφέρει στο enikos.gr: «Στις 7 Οκτωβρίου κερδήθηκε μια μάχη που ξεκίνησε ο Παύλος Φύσσας κατά των ναζί και την πλήρωσε με την ζωή του. Το κρίσιμο πλέον είναι να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα διεκδικώντας να μην καταπέσουν οι ποινές στο Eφετείο.

Δεν θα έχει νόημα όλος αυτός ο αγώνας που δόθηκε, τον οποίο αγώνα πλήρωσε ο Παύλος με τη ζωή του, η οικογένεια και οι φίλοι του με όσα υπέστησαν κατά την πολύχρονη δικαστική διαδικασία και τα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς, αν αυτοί οι άνθρωποι, όταν γίνει το Eφετείο, μειωθούν οι ποινές τους και σε λίγο καιρό είναι ελεύθεροι».

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα η πολυσέλιδη απόφαση, οπότε δεν έχει οριστεί ακόμα το εφετείο, κάτι που αναμένεται να γίνει όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η όλη διαδικασία.

Παύλος Φύσσας: Το σύμβολο Μάγδα Φύσσα και η απώλεια του Ανδρέα Τζέλλη

Από τις 7 Οκτωβρίου 2020, όταν ο φυσικός και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν η οικογένεια και οι φίλοι του με μια βαθιά ανάσα δικαιοσύνης μπορούν να κάνουν κάτι που χρωστούσαν στο παιδί, στον φίλο, στον σύντροφο τους. Να τον θρηνήσουν.

Θα μπορέσει η Μάγδα Φύσσα, μια γυναίκα που εξελίχθηκε σε σύμβολο, να βιώσει τον πόνο της απώλειας με μια αίσθηση ανακούφισης, ότι, τουλάχιστον, έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ότι η μάχη δεν πήγε χαμένη, ότι ο άνθρωπος που μαχαίρωσε το παιδί της και όσοι όπλισαν το χέρι του βρίσκονται εκεί που επιτάσσει το Δίκαιο, δηλαδή στη φυλακή.

«Πέρασαν οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου κι είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, δεν συνηθίζεται αυτός ο πόνος, αυτή η απώλεια» είπε στο enikos.gr άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή.

μάγδα φύσσα-παύλος φύσσας

Παύλος Φύσσας: Οι εκδηλώσεις μνήμης – Σήμερα και η κηδεία του Ανδρέα Τζέλλη

Την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, κηδεύεται στο Γ’ Νεκροταφείο ο δικηγόρος της οικογένειας Ανδρέας Τζέλλης. Ήταν ο άνθρωπος που στάθηκε σαν “βράχος” στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του δικαστικού αγώνα, αλλά βρισκόταν στο πλευρό της στις επιθέσεις που δέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

«Είναι δεύτερη φορά που ο Σεπτέμβρης παίρνει αγαπημένο μας πρόσωπο. Αυτός ο Σεπτέμβρης είναι του Ανδρέα μας, αυτός ο Σεπτέμβρης είναι του Παύλου μας» όπως είπε χαρακτηριστικά η Μάγδα Φύσσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον αντιφασιστικό Σεπτέμβρη.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πορείες μνήμης σε πολλές πόλεις της χώρας ώστε να μην ξεχαστεί ο Παύλος Φύσσας, να μην ξεχαστεί ο αγώνας του, ούτε ο αγώνας που ακολούθησε κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Μάγδα Φύσσα

Η Μάγδα Φύσσα, ο Παναγιώτης Φύσσας, η Ειρήνη θα βιώνουν για πάντα την απώλεια του Παύλου, είτε περάσουν 8 χρόνια, είτε μια ολόκληρη ζωή. Γιατί πίσω από κάθε αγώνα κατά του φασισμού, κατά των διακρίσεων, για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, πίσω από κάθε μάρτυρα ή σύμβολο βρίσκεται ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που χάθηκε και οι οικείοι του που έμειναν πίσω με τις μνήμες και το απόλυτο κενό που δημιουργεί η απουσία του.

Πηγή φωτό: INTIME

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ