Πάτρα: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την κεταμίνη που σκότωσε την Τζωρτζίνα

Στις πιάτσες των τοξικομανών ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. τα ίχνη της τοξικής ουσίας που επέφερε τον θάνατο του κοριτσιού. Έως και 1.000 mg κεταμίνης, σε μία και μόνο θανατηφόρο δόση, εκτιμά ότι πρέπει να χορηγήθηκαν στην άτυχη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης.

Των Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Θ. ΠΑΝΟΥ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ

Ο κ. Ηλιάδης, λόγω της ειδικότητάς του, έχει γνώση τόσο για τη διακίνηση του εν λόγω φαρμάκου μέσω του ΙΦΕΤ στη χώρα μας, όσο και για την ιατρική χρήση του στα νοσοκομεία.

Τα όσα αποκαλύπτει στη Realnews είναι ικανά να κατευθύνουν τις έρευνες των Αρχών και να δώσουν πιθανές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να χορηγήθηκε η θανατηφόρος ουσία στο εννιάχρονο παιδί, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου να την προμηθεύτηκε.

Ο γιατρός, που μαζί με το προσωπικό της κλινικής έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η εννιάχρονη, συγκινεί με τα λόγια του κάθε φορά που μιλά για τη μικρή ασθενή του, την Τζωρτζινούλα, όπως συνήθιζε να τη λέει. Δεν κρύβει τη στενοχώρια του και για πρώτη φορά κάνει λόγο για το «θανατηφόρο Μινχάουζεν» («deadly Munchausen») από το οποίο υποπτεύθηκε ότι πάσχει η Ρ. Πισπιρίγκου.

Από Ιταλία

Μιλώντας για την ουσία που προκάλεσε τον θάνατο της εννιάχρονης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι αποκαλυπτικός. «Υπάρχουν πολλά σκευάσματα κεταμίνης. Πυκνά και μη πυκνά. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε το φιαλίδιο που λέγεται “κεταμίνα”, το οποίο έρχεται από την Ιταλία. Έρχεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και χορηγείται στους ασθενείς με αυστηρότατα πρωτόκολλα. Δεν είναι ένα φάρμακο που βρίσκεται σε κοινή θέα.
Έρχεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου σε συγκεκριμένες ποσότητες. Το κάθε φιαλίδιο είναι 50 mg/ml. Δεν είναι δόση που μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί όπως η Τζωρτζίνα. Οι φυσιολογικές δόσεις στα παιδιά είναι 1 με 2 mg ανά κιλό βάρους. Αν η Τζωρτζίνα ήταν 30 κιλά, μπορούσε άνετα να λάβει, χωρίς να πάθει κάποια επιπλοκή, ακόμα και 60 mg, δηλαδή λίγο πάνω από μια ολόκληρη αμπούλα», εξηγεί.

Η αναγωγή που κάνει στη συνέχεια, όσον αφορά τη δόση που χορηγήθηκε στην εννιάχρονη την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, προκαλεί ανατριχίλα. Ο κ. Ηλιάδης υποστηρίζει ότι «εάν στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν 6,5 mg/ml κεταμίνης, με βάση υπολογισμούς, κάποιος πρέπει να της χορήγησε από 800 mg έως ένα γραμμάριο (1.000 mg). Άρα, αν η δράστις έκλεψε κεταμίνη από τα νοσοκομεία πρέπει να είχε 15 αμπούλες. Θεωρώ αδύνατον να εκλάπη τέτοια ποσότητα», επισημαίνει ο εντατικολόγος, εξηγώντας ότι η ουσία που βρέθηκε στην εννιάχρονη δεν θα μπορούσε να
είχε προέλθει από τα αποθέματα του νοσοκομείου.

«Η κεταμίνη κυκλοφορεί σε πυκνά διαλύματα σε άλλες χώρες. Εκτιμώ ότι αυτή που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα πρέπει να ήταν συμπυκνωμένη και σε μεγάλο φιαλίδιο. Δεν θα μπορούσε ο δράστης να σπάει αμπούλες…», αναφέρει ο έμπειρος εντατικολόγος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών λέει πως τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις Αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες. «Υπάρχει σκεύασμα πυκνό, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε συσκευασία των 10 ml, από το οποίο με σύριγγα να κάνει έγχυση. Στο “σκοτεινό” διαδίκτυο μπορείς να αγοράσεις τα πάντα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Η σκοτεινή διαδρομή της κεταμίνης

Του Θεοδοση Π. Πάνου

«Την κεταμίνη η Ρούλα δεν φαίνεται να την αγόρασε ψηφιακά. Την πήρε χέρι-χέρι από κάποιον άνθρωπο, για τον οποίο ίσως η άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών της 33χρονης να δώσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στις έρευνες». Αυτό υποστηρίζει αξιωματούχος που έχει γνώση των ερευνών για τη συγκλονιστική υπόθεση της Πάτρας και κυρίως για το στοιχείο που απομένει για να «δέσει» απόλυτα την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της εννιάχρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από το πώς η 33χρονη προμηθεύτηκε την κεταμίνη, ουσία την οποία κατηγορείται ότι χορήγησε στο ίδιο της το παιδί, όπως αναφέρεται και στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο της εννιάχρονης.

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών που εξιχνίασαν την υπόθεση δολοφονίας της Τζωρτζίνας είναι πεπεισμένοι πλέον πως η μητέρα του θύματος προμηθεύτηκε την ουσία από συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο μάλιστα είναι δυνατόν να το γνώρισε είτε από τον κοινωνικό της περίγυρο, είτε από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για άτομο που θεωρείται δεδομένο ότι έχει επαφή με τις πιάτσες των τοξικομανών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση για τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας φαίνεται πως διαθέτουν μια σημαντική μαρτυρία ανθρώπου, που θα δώσει απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε η κεταμίνη στα χέρια της Ρ. Πισπιρίγκου. Για τον λόγο αυτό οι έρευνες των Αρχών στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις. Είτε την είχε μαζί της ερχόμενη από την Πάτρα για τη νοσηλεία του παιδιού της στο Νοσοκομείο Παίδων, είτε την προμηθεύτηκε στην Αθήνα από κάποια «επαφή» που ίσως είχε ήδη με τη βοήθεια ανθρώπων από την Πάτρα που γνωρίζουν τον χώρο των ναρκωτικών. Η κεταμίνη είναι μια γνωστή ουσία στους τοξικομανείς ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα, η Πάτρα ήταν μία από τις πρώτες πόλεις όπου γινόταν χρήση του «special K», όπως ήταν η ονομασία της κεταμίνης στους χρήστες ναρκωτικών. Μέχρι και το 2005, το συγκεκριμένο ναρκωτικό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο, καθώς θεωρείται σχετικά φθηνό ναρκωτικό.

Κατά συνέπεια, η έρευνα εστιάζει στον εντοπισμό του ανθρώπου που προμήθευσε την ουσία στην 33χρονη. Πλέον και σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλο το βάρος της έρευνας εστιάζεται στις κλήσεις που δέχθηκε αλλά και έκανε πριν και μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας η Ρ. Πισπιρίγκου και ενώ βρίσκονταν στο μονόκλινο δωμάτιο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το τελευταίο παιδί της οικογένειας. Μάλιστα, και όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, το στοιχείο που θα ολοκληρώσει τις έρευνες ίσως να βρίσκεται σε δύο κλήσεις που έγιναν με απόκρυψη, λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του παιδιού, από τη μητέρα του, που είναι ήδη προφυλακισμένη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία της άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της 33χρονης και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μίλησε» το τάμπλετ

Σημαντικά στοιχεία φαίνεται πως προκύπτουν από το περιβόητο τάμπλετ που είχε βάλει στο φέρετρο της Τζωρτζίνας η ίδια η Ρ. Πισπιρίγκου. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Παναγιώτης Στάθης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σε αυτό το τάμπλετ έχουν εντοπιστεί διαφημιστικές ειδοποιήσεις της Google για φαρμακευτικές ουσίες που είναι παρεμφερείς με την κεταμίνη. Αυτό σημαίνει πως η 33χρονη έκανε αναζητήσεις στο διαδίκτυο για σκευάσματα που προσομοιάζουν με την ουσία που προκάλεσε τον θάνατο στην εννιάχρονη κόρη της, όσο η Τζωρτζίνα βρισκόταν εν ζωή.

Η κεταμίνη υπάρχει σε μορφή σκόνης και σε ρινικό σπρέι, από το οποίο όση δόση και να πάρεις δεν μπορείς να φτάσεις στον θάνατο. Άρα, μένει η υγρή μορφή, που θα μπορούσε να χορηγηθεί στο παιδί είτε μέσω της γαστροστομίας που είχε, είτε ενδοφλεβίως, είτε ενδομυϊκά», δηλώνει ο κ. Ηλιάδης. Ο θάνατος της Τζωρτζίνας δείχνει να απασχολεί ακόμη τον έμπειρο εντατικολόγο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα κατέθετε επί τέσσερις ώρες στη Δικαιοσύνη για την τραγική υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Στην ερώτηση αν εκ των υστέρων ο ίδιος εκτιμά ότι θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά, απαντά αρνητικά. «Ρώτησα πολλούς ειδικούς. Επίσης, αυτή η συζήτηση έγινε και με την Αστυνομία. Η Τζωρτζίνα, τον Απρίλιο του 2021, δεν ήρθε ως περιστατικό πιθανής κακοποίησης. Δεν είχε εμφανώς τίποτα στο σώμα της και δεν υπήρχε αναφορά για κάτι. Ξέραμε ότι έπαθε καρδιακή ανακοπή και είχαμε τις δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις των αδερφών της με επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου. Παρέλαβα ένα παιδάκι που δεν είχε κάνει γονιδιακό έλεγχο και ήξερα ότι οι καρδιακές ανακοπές στο 99,9% έχουν ιατρικό υπόστρωμα. Έπρεπε να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο ότι δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά. Σκύψαμε πάνω από το παιδί. Βάλαμε απινιδωτή για να την προστατεύσουμε. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε τον γονιδιακό έλεγχο, που βγήκε αρνητικός μόλις πριν από λίγες ημέρες. Άρα, πώς θα ισχυριζόμουν ότι ήταν απόπειρα δολοφονίας;», λέει με νόημα.

Το «θανατηφόρο Μινχάουζεν»

Βέβαια, όπως συμπληρώνει, στην πορεία νοσηλείας της εννιάχρονης η συμπεριφορά της Ρ. Πισπιρίγκου του κίνησε την υποψία. «Σκέφτηκα όχι το απλό “Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου”, αλλά το πιο περίπλοκο και σπάνιο, το “θανατηφόρο Μινχάουζεν”, για το οποίο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σε πιο προχωρημένα συγγράμματα. Οι δράστες με αυτό το σύνδρομο φτάνουν να δολοφονούν τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους. Προσπάθησα να το αποκλείσω, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα». Ο κ. Ηλιάδης κάνει λόγο για μια δύσκολη υπόθεση. «Όλη η ιατροδικαστική κοινότητα δεν έχει βγάλει άκρη. Αλλάζουν τους ιατροδικαστές.

Ο Ηλιάδης θα έκανε τη διάγνωση; Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα, ήταν όλα τελειωμένα. Δώσαμε αγώνα για να περισώσουμε ό,τι μπορούσαμε. Στα παιδάκια που παθαίνουν ανακοπή κάνουμε εκτίμηση της κατάστασής τους μετά από δύο χρόνια. Εδώ δεν προλάβαμε. Σίγουρα η Τζωρτζίνα θα κέρδιζε και άλλα πράγματα. Πριν φύγει για την Αθήνα επικοινωνούσαμε μαζί της. Η Τζωρτζίνα γελούσε στη ΜΕΘ. Είχε αντίληψη…», καταλήγει.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ