Πάτρα: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες – Η εκταφή της Μαλένας θα δώσει απαντήσεις

Κρίσιμες απαντήσεις στη διερεύνηση του θανάτου της 3,5 ετών Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, που κατέληξε τον Απρίλιο του 2019, θα δώσει η εκταφή της σορού της, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Των Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Θ. ΠΑΝΟΥ

Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, μετά την πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελίας Αθηνών για εξέταση από μηδενική βάση των αιτιών θανάτου τόσο της Μαλένας όσο και της 6,5 μηνών Ίριδας από τους δύο ιατροδικαστές της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογριά.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες εξετάσεις, που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, φαίνεται πως έχει κριθεί σκόπιμη και η διαδικασία της εκταφής για την περαιτέρω τοξικολογική διερεύνηση. Από πλευράς ιστολογικής εξέτασης θεωρείται
σχεδόν βέβαιο ότι τρία χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού είναι απίθανο να έχει διατηρηθεί ιστός. Το ενδεχόμενο, άλλωστε, της εκταφής περιλαμβανόταν στην εισαγγελική παραγγελία για τον ορισμό των δύο πραγματογνωμόνων.

Από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να ληφθούν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δείγματα από τρίχες και νύχια, τα οποία θα ελεγχθούν πιο εμπεριστατωμένα για την ανεύρεση πιθανών ουσιών που μπορεί να χορηγήθηκαν στη Μαλένα και να συνετέλεσαν στον θάνατό της, όπως στην περίπτωση της εννιάχρονης Τζωρτζίνας. Σημειώνεται ότι ο τοξικολογικός έλεγχος που διενεργήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας δεν εντόπισε κάποια τοξική ή φαρμακευτική ουσία. Ωστόσο, ο έλεγχος αυτός εκ των υστέρων θεωρείται έως έναν βαθμό ανεπαρκής για την αναζήτηση συγκεκριμένων ουσιών. «Αναζητήθηκαν οργανικά φάρμακα και άλλες ουσίες, έγινε ένα screening, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν αδρό και όχι ενδελεχή έλεγχο», αναφέρει επιστημονική πηγή, κρίνοντας ότι ο εκ νέου τοξικολογικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος.

Ίριδα- Πάτρα

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστικούς κύκλους, η διεκφύλιση ηπατικών κυττάρων, η οποία καταγράφηκε αρχικά ως αιτία θανάτου του κοριτσιού, μπορεί να προκληθεί από τρεις λόγους: μεταβολικό σύνδρομο (στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υποστηρίζεται κλινικά), τοξική αντίδραση και ασφυκτικό θάνατο. Τα δύο τελευταία ενδεχόμενα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ή να αποκλειστούν. «Έχοντας μελετήσει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, εκτιμώ ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης τοξικών ουσιών.

Πρέπει πάση θυσία να αποκλειστεί τυχόν χορήγηση δηλητηρίων ή άλλων φαρμάκων διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ευρήματα στο ήπαρ και στα νεφρά. Συνεπώς, οι Αρχές οφείλουν να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή τοξικολογική διερεύνηση. Στην περίπτωση της Μαλένας είναι μεν συμβατός ο ασφυκτικός θάνατος, αλλά πρέπει να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση ως προς τις ουσίες», αναφέρει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Εγκληματικές ενέργειες;

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής επισημαίνει και ένα άλλο ενδεχόμενο. «Δεν αποκλείεται να χορηγήθηκε τοξική ουσία στο παιδί και στη συνέχεια να επιχειρήθηκε και ο ασφυκτικός θάνατός του. Και, δυστυχώς, αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο εφιαλτικό και αν είναι», λέει με νόημα. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι στην περίπτωση του βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη, της Ίριδας, η υπόθεση είναι πιο ξεκάθαρη και τα ευρήματα συνάδουν με ασφυκτικό θάνατο.

Ανοιχτά για εγκληματικές ενέργειες και στις δύο περιπτώσεις μιλά πλέον και ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. «Η άποψή μου δεν αλλάζει. Και στις δύο περιπτώσεις, της Μαλένας και της Ίριδας, θεωρώ ότι υπήρξε εγκληματική ενέργεια, με τον ασφυκτικό θάνατο να προκρίνεται. Είχα εξηγήσει για την περίπτωση της Μαλένας ότι δεν πρέπει να στηριχθούμε σε ένα εύρημα. Λόγω
των αστοχιών του παρελθόντος, έχουμε λιγότερα ευρήματα, όμως τα ευρήματα μιλούν και πρέπει να τα μεταφράσουμε σωστά», αναφέρει ο ιατροδικαστής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι στην περίπτωση της Ίριδας τα ευρήματα είναι πιο ξεκάθαρα.

«Στο δεύτερο παιδί νομίζω ότι θα έχουμε δικαίωση της επιστημονικής αλήθειας. Στις εξετάσεις ήδη τουλάχιστον και δημόσια οι δύο συνάδελφοι αποδέχονται πλέον ότι όλα οδηγούν στον ασφυκτικό θάνατο», τονίζει και προαναγγέλλει σύντομα ραγδαίες εξελίξεις. «Τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθούν όλα. Οι ειδικοί θα μιλήσουν και θα αποκαλύψουν την αλήθεια σε μια υπόθεση που μας έχει συγκλονίσει όλους», καταλήγει ο κ. Λέων

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ