Το «σύνδρομο της Σανγκάης» ανησυχεί τους επιστήμονες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως για τις νέες μεταλλάξεις του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, που μπορεί να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα ακραία μέτρα που εφαρμόζει η Κίνα για τον περιορισμό της πανδημίας. Το «δυστοπικό» lockdown στη Σανγκάη προκαλεί πολλά ερωτήματα και φέρνει στο προσκήνιο δυσοίωνα σενάρια επικράτησης νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ

Το «σύνδρομο της Σαγκάης», όπως χαρακτηρίζεται η ακραία αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη μεγαλούπολη της Κίνας, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα και τη σχετική ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της εμφάνισης ενός νέου στελέχους του SARSCoV-2 στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με τον Θ. Δημόπουλο, οι ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού ερμηνεύονται από το γεγονός ότι οι κινεζικές Αρχές ακολουθούν πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, ακόμα και κατά τη χρονική περίοδο επικράτησης της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κινεζικά εμβόλια, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί οι Κινέζοι πολίτες, έχουν χαμηλή ανοσιακή απάντηση έναντι του ιού, η οποία μάλιστα φθίνει με τον χρόνο, την ώρα που ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών παραμένει ανεμβολίαστο.

Επιπρόσθετα, η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό. Ολα αυτά συντελούν στην απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και στη λήψη δρακόντειων μέτρων, των οποίων η αποτελεσματικότητα και η ορθότητα τίθενται υπό αμφισβήτηση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», εξηγεί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Σχολιάζοντας το ακραίο μέτρο της θανάτωσης των κατοικιδίων όσων ανευρίσκονται θετικοί στον SARS-CoV-2, ο Θ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι εφαρμόζεται με σκοπό την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους τοπικούς υγειονομικούς φορείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μετάδοσης του ιού από κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο. «Ο SARSCoV-2 μπορεί να μολύνει τα ζώα, αλλά φαίνεται ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρότερη με το στέλεχος Ομικρον», καταλήγει ο Θ. Δημόπουλος.

Mηδενική διασπορά

Η Κίνα, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ακολουθήσει την πολιτική «zero COVID» και έχει καταφέρει -τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία- να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας κάτω από τις 190.000. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη διαφάνεια με την οποία οι κινεζικές Αρχές διαχειρίζονται την πανδημία. Μάλιστα, στο πρόσφατο επιδημικό κύμα τoυ στελέχους Ομικρον έχουν ανακοινωθεί επισήμως λιγότεροι από 20 θάνατοι. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εκτιμά επίσης ότι, αν ισχύουν τα νέα δεδομένα που δίνουν οι κινεζικές Αρχές, δεν τίθεται θέμα νέας μετάλλαξης.

«Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και ασυμπτωματικών φορέων και ο χαμηλός αριθμός θανάτων παραπέμπει στο στέλεχος Ομικρον», εξηγεί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα ακραία μέτρα προκαλούν προβληματισμό, αν και θα μπορούσαν να αποδοθούν στον τρόπο που η Κίνα έχει εν γένει αντιμετωπίσει την πανδημία. «Η Ομικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οπότε η πολιτική της μηδενικής διασποράς που εφαρμόζει η Κίνα είναι προφανές ότι απέτυχε. Στην Ευρώπη και στην Αμερική έχουμε πλέον αποφασίσει ότι θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό, ενώ οι Κινέζοι είναι ένας λαός που δύσκολα εγκαταλείπει τακτικές που υιοθετεί, γι’ αυτό και βλέπουμε όλες αυτές τις υπερβολές», σχολιάζει ο καθηγητής.

Ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί μια περιοδικότητα στην εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2. «Ο ιός μέχρι τώρα φαίνεται ότι κάθε έξι μήνες εμφανίζει ένα νέο στέλεχος, το οποίο επικρατεί», εξηγεί και σημειώνει ότι, καθώς έχει μεσολαβήσει ένα εξάμηνο από την εμφάνιση της Ομικρον, δεν θα μας εκπλήξει η εμφάνιση κάποιας νέας ανησυχητικής μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον Γ. Σουρβίνο, τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν την εμφάνιση νέων στελεχών που έχουν την ικανότητα μεγαλύτερης διαφυγής της ανοσίας, όχι όμως και σοβαρότερης νόσησης. «Η αγωνία έγκειται στο κατά πόσο θα παραμείνουν αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στα νέα αναδυόμενα στελέχη», καταλήγει ο Γ. Σουρβίνος.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ