Παραλύουν τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης – Οι δικηγόροι καταγγέλλουν βίαιο επεισόδιο με αστυνομικό

Αναβρασμός και αναστάτωση επικρατούν στον κλάδο των δικηγόρων μετά το βίαιο επεισόδιο που καταγγέλλουν ότι σημειώθηκε, στις 29 Ιουνίου, όταν αστυνομικός έπιασε από το μπράτσο γυναίκα δικηγόρο και την έσυρε μέσα στα δικαστήρια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό αποφάσισε αποχή των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018.

Στην επείγουσα ανακοίνωση του ΔΣΘ σημειώνεται:

“Γνωρίζουμε στους κ. κ. συναδέλφους ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε στην υπ’ αριθμόν 31/3.7.2018 έκτακτη συνεδρίασή του την: ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 από όλα τα Δικαστήρια της xώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απρόκλητη επίθεση και την αυταρχική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε από αστυνομικά όργανα σε βάρος δικηγόρων – μελών του, κατά την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους sε αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018″.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται και το πλαίσιο εκδίκασης υποθέσεων και κατάθεσης δικογράφων κατά την αποχή των δικηγόρων στις 09 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

Το πλαίσιο της εκδίκασης υποθέσεων και κατάθεσης δικογράφων διαμορφώνεται ως εξής:

Παραγραφές – Προθεσμίες

Για τις ποινικές υποθέσεις:

Αυτόφωρα (κρατούμενοι)

Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης)

στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.

Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων και αγωγών.

Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων(συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων αναστολών, αναστολών πλειστηριασμών κ.λπ.) ανεξαρτήτως εάν έχει χορηγηθεί ή όχι προσωρινή διαταγή.

Αντιρρήσεις (Διοικητικά)

Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)

Προσθήκη – Αντίκρουση

Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων

Ένορκες βεβαιώσεις

Κλήσεις – Προσδιορισμοί

Υπενθυμίζεται ότι:

Σύμφωνα με την με αριθμό 117/16.10.2012 απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. κατά τη διάρκεια της αποχής των δικηγόρων, δεν υπάρχει επιτροπή χορήγησης αδειών στον Δ.Σ.Θ. και οι δικηγόροι οφείλουν να εφαρμόζουν το πλαίσιο κατάθεσης δικογράφων και εκδίκασης υποθέσεων, όπως κάθε φορά καθορίζεται από την Ολομέλεια ή την Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και επικυρώνεται από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 241 παρ. 3 Κ.Πολ.Δ. δεν καταβάλλεται παράβολο αναβολής σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων για την υποβολή αιτήματος αναβολής.

Πηγή: thesstoday.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ