Παπαευαγγέλου: Οι δύο λόγοι που μας αποτρέπουν να εισηγηθούμε άρση των μέτρων – Η σύγκριση με τον Μάιο

Τους δύο βασικούς λόγους που προβληματίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την εμποδίζουν να συστήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενόψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο πρώτος λόγος είναι η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ ακόμη και σήμερα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες η πληρότητα ΜΕΘ Covid στην Επικράτεια ήταν στο 82%, στην Αττική στο 77% και στη Θεσσαλονίκη στο 91%.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία.

Υπενθύμισε σε αυτό το σημείο, ότι στις 4 Μαΐου που είχε γίνει η άρση του πρώτου lockdown, η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα ήταν τελείως διαφορετική. Εκείνη την ημέρα, τα ενεργά κρούσματα ήταν 982 σε όλη την Επικράτεια, έναντι 12.500 σήμερα. Τότε, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη τη χώρα ήταν 280 έναντι 3.300 σήμερα και 35 διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ σήμερα είναι 583. Στις 4 Μαΐου, συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο θανάτους, ενώ σήμερα είχαμε 102. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαΐου υπήρχε μόνο ένας διασωληνωμένος ασθενής με κορονοϊό, ενώ σήμερα έχουμε 186.

Συνεπώς, τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα, τόνισε και πρόσθεσε ότι τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. “Με άλλα λόγια δεν έχουμε περιθώρια, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μεγάλη κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τον χειμωνιάτικο καιρό σε όλη τη χώρα, που θα μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους πολλούς μήνες ακόμα”, τόνισε.

Περαιτέρω, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως “το ερώτημα που απασχολεί όλους μας στην Επιτροπή είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τις Εντατικές Μονάδες γεμάτες με 600 διασωληνωμένους ασθενείς μέσα στην Πρωτοχρονιά. Γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για το τρίτο κύμα, αλλά για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος πριν καλά καλά φύγει και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε, “είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ότι δυστυχώς μία ευρεία άρση των μέτρων θα είχε ένα δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές” και συνέστησε λίγη υπομονή ακόμη. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ