Παπαευαγγέλου για MIS-C: Aναμένεται να δούμε νέα περιστατικά – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας παραμένει σταθερή τόσο από πλευράς νεών κρουσμάτων όσο και ως προς τις νοσηλείες τους, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, “αυτήν την εβδομάδα απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, το λεγόμενο MIS-C. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας, από την άνοιξη του 2020, τότε λέγαμε ότι τα παιδιά ότι φαίνεται να πάσχουν από κάτι που μας θύμιζε τη νόσο Καβασάκι.

Συνήθως εμφανίζεται 3-6 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά έως το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη”.

εμβολιασμοί παιδιά

Τα συμπτώματα της νόσου

“Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο, υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα κι άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή στις ΜΕΘ λόγω βαριάς κατάστασης. Έτσι, είναι αναμενόμενο και τώρα, οκτώ εβδομάδες μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της Όμικρον, να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C. Στην περίπτωση υψηλού πυρετού σε παιδιά που πέρασαν κορονοϊό το προηγούμενο διάστημα  οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου τους” ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Πρόσφατη μελέτη από το CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών με δύο δόσεις εμβολίου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91% και αναφέρει πως όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο ή στην Εντατική ήταν ανεμβολίαστα. Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την απόφαση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν η πρόληψη του MIS-C”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους φόβους των γονέων για την πιθανότητα  ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου “που βλέπουμε κυρίως στα έφηβα αγόρια και νεαρούς ενήλικες 15-24 ετών έχουμε  νεότερα δεδομένα όπου εξέτασαν την πορεία των παιδιών”. “Τα δεδομένα  δείχνουν ότι 90 ημέρες μετά το 99% των περιπτώσεων παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση, ενώ στο 81% των περιπτώσεων ο θεράπων καρδιολόγος μιλούσε για πλήρη ίαση” σημείωσε και επεσήμανε ότι η μυοκαρδίτιδα που εμφανίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ήπια και παροδική” κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ