Πανελλαδικές Εξετάσεις: «Ασπίδα» από το υπουργείο Άμυνας – Την ομάδα Killnet «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την κυβερνοεπίθεση

Καθησυχαστικό προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές είναι το υπουργείο Παιδείας για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που κάνουν «πρεμιέρα» την Πέμπτη.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι αλλαγές και το πρόγραμμα

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων επί δύο ημέρες  που προκάλεσε προβλήματα στην διεξαγωγή των εξετάσεων στα λύκεια της χώρας στην υπόθεση μπαίνει το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το Open, «ασπίδα» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχει αναλάβει να προσφέρει η υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Άμυνας. Οι ειδικοί της υπηρεσίας έχουν αναλάβει το τεχνικός βάρος προκειμένου να εγγυηθούν την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Από το υπουργείου Παιδείας εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέψουν να παρουσιαστούν προβλήματα. «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε τις συνθήκες της ηρεμίας και της ασφάλειας, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου στις εξετάσεις, που ξεκινούν αύριο, να αποδώσετε τα μέγιστα», ανέφερε σε ανακοίνωση προς τους μαθητές ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας.

Τράπεζα θεμάτων: Την ομάδα Killnet «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την κυβερνοεπίθεση – Οι σχέσεις της με την Ρωσία
«Πρέπει να επισημάνω με κεφαλαία γράμματα ότι η λειτουργία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι απολύτως διασφαλισμένη. Υπάρχει ένα σύστημα με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, πολλαπλώς εγγυημένο ως προς την ασφάλεια του», είπε στον Alpha ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε πως διασφαλίζεται το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων για τις Πανελλαδικές ο Αλέξης Κόπτης απάντησε: «Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια και πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφαλείας».

Το συγκεκριμένο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Παιδείας, είναι εντελώς διαφορετικό με εκείνο της Τράπεζας Θεμάτων. Επιπλέον λειτουργεί με κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Ειδικός κυβερνοασφάλειας στο enikos.gr: Μπορούμε να φτάσουμε σε αυτούς που «έριξαν» την Τράπεζα Θεμάτων

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν το πρωί της Πέμπτης όταν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Την ομάδα Killnet «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την κυβερνοεπίθεση

Την ομάδα χάκερ Killnet που συνήθως εξαπολύει επιθέσεις εναντίον χωρών, οι οποίες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ρωσίας, υποψιάζονται οι Αρχές για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, κατά τη χθεσινή ενημέρωση που έλαβε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η προσοχή των Υπηρεσιών Ασφαλείας είναι στραμμένη προς τη Ρωσία και την ομάδα χάκερ «Killnet».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η χθεσινή επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων είχε αποτύπωμα της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς το 12% των IP που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την Τράπεζα των Θεμάτων σχετίζονται με βιβλιοθήκη που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η συγκεκριμένη ομάδα σε επιθέσεις με στόχους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Τέλος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ομάδα επικοινώνησε τα χτυπήματα της στην πλατφόρμα Telegram ανακοινώνοντας ότι «αποκλείουμε την κρατική δικτυακή υποδομή της Ελλάδας για τη βοήθεια στο ΝΑΤΟ και την προδοσία της Ρωσίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ