Παναγόπουλος:Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Παναγόπουλος:Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Στον Βασίλη Σκουρή

«Αντί ο πρωθυπουργός να δεσμεύεται για μισθούς πείνας, να σεβαστεί και να αποδεχθεί την απαράγραπτη απαίτηση της Εθνικής Σύμβασης για κατώτατο μισθό 751 ευρώ» δηλώνει στο Real.gr ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία. Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό «να αφήσει στην άκρη τις σκέψεις για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και οι κυβερνώντες ας χαλάσουν φαιά ουσία για να βρουν λύσεις που θα βγάζουν τον ελληνικό λαό από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται».

Ο Γ. Παναγόπουλος μάλιστα προειδοποιεί: «Όσο συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη και καταστροφική για κοινωνία και οικονομία πολιτική θα συνεχίζεται ο αγώνας μας, με μορφές και διάρκεια που θα προσδιορίζεται από τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων».

Γιατί 24ωρη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αύριο κ. Πρόεδρε;

Πρόκειται για ακόμη μια απεργιακή κινητοποίηση κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων, αλλά και μια απεργία με στόχο την απόκρουση των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η κοινωνία.

Απεργούμε γιατί αυτό είναι το όπλο μας. Ο αγώνας για το αυτονόητο. Για να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, για να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Για να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές ώστε να βρεθούν δουλειές για όλους και για τους νέους. Για να υπάρξει αξιοπρέπεια στη δουλειά αλλά και στη ζωή.

Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις; Ή απλώς «μια ντουφεκιά»;

Κοιτάξτε, έχουμε ακούσει πολλές φορές το χαρακτηρισμό «απλή ντουφεκιά». Επιτρέψτε μου να σας πω πως αυτή πλέον είναι φράση-κλισέ του προπαγανδιστικού κυβερνητικού μηχανισμού για να απαξιώσει τους αγώνες και τις αντιστάσεις των συνδικάτων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: όσο συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη και καταστροφική για κοινωνία και οικονομία πολιτική θα συνεχίζεται και ο αγώνας μας, με μορφές και διάρκεια που θα προσδιορίζεται από τις ανάγκες των ίδιων των εργαζόμενων.

Σας φοβίζει η συμμετοχή; Γιατί η ανεργία μαστίζει, ο εφεδρικός στρατός εργασίας είναι έξω από τις επιχειρήσεις…

Μια ημέρα πριν την απεργία μέσα από το δικό σας site αλλά και καθημερινά – αν δείτε και τις ανακοινώσεις της Συνομοσπονδίας – ένα πράγμα τονίζουμε: ότι η ενότητα όλων των εργαζομένων όλης της ελληνικής κοινωνίας έξω από κόμματα, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι αυτός που ισχυροποιεί τη δύναμή μας.

Εξάλλου ο στόχος και τα αιτήματα είναι κοινά. Να εφαρμοστούν λύσεις και πολιτικές προς όφελος του λαού και της χώρας.

Πολλοί ακόμα και η Αριστερά, πάντως, επιρρίπτουν ευθύνες στην πλειοψηφία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων…

Είναι γνωστό ότι η Αριστερά έχει τελείως διαφορετική ιδεολογία και πολιτική αντίληψη για το ρόλο των συνδικάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ορισμένοι έχουν την απαίτηση το συνδικάτο να είναι το «μακρύ χέρι» του κόμματος στο μαζικό κίνημα και κάποιοι άλλοι να είναι ο κομματικός βραχίονας και μία από τις συνιστώσες του. Η δική μας αντίληψη και λογική είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ως αυθεντική οργάνωση των εργαζομένων αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες αποφασίζει τον τρόπο δράσης του. Αυτές οι αποφάσεις κρίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου…

Η Κυβέρνηση επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να ευνουχίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει την αντίδραση στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.

Επιχειρεί με αυταρχικό τρόπο τη σκλήρυνση του οπλοστασίου της κατά των απεργιών και των απεργών.

Αν νομίζει ότι με τεχνάσματα και απαγορεύσεις θα λύσει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τον ύπνο της έχει χάσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που μαστίζεται από τα μέτρα και τις πολιτικές της.

Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τις σκέψεις για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και οι κυβερνώντες ας χαλάσουν φαιά ουσία για να βρουν λύσεις που θα βγάζουν τον ελληνικό λαό από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας κατά τη γνώμη σας κ. Πρόεδρε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που το βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, είναι η ανεργία. Οι διαστάσεις πλέον που έχει πάρει είναι εφιαλτικές. Η κυβέρνηση εκτός από το να δημιουργεί με τις πολιτικές της στρατιές ανέργων, έχει ισοπεδώσει και το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

Έχει παραβιάσει διεθνείς συμβάσεις γι΄ αυτό βρίσκεται και στη μαύρη λίστα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Γι΄αυτούς τους λόγους λέμε λοιπόν συλλογικές συμβάσεις για όλους, δουλειές για όλους, μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, ασφάλιση και ασφάλεια δουλειάς.

Πώς κρίνετε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεσμεύεται για τον κατώτατο μισθό;

Για ποιόν κατώτατο μισθό; Γι΄ αυτόν που με τις πολιτικές της έφτασε στα 586 ευρώ μικτά για όσους εργάζονται; Για τον μηδενικό μισθό που παίρνουν το 1.300.000 άνεργοι;

Γι΄ αυτόν που καταστρατηγείται από την ίδια την αγορά; Αυτόν που δεν λαμβάνουν ενώ εργάζονται χιλιάδες Έλληνες; Αντί να δεσμεύεται για μισθούς πείνας, να σεβαστεί και να αποδεχτεί την απαράγραπτη απαίτηση της Εθνικής Σύμβασης για κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ