Ομόφυλα ζευγάρια: Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – Η απόφαση με εγκύκλιο θα σταλεί στους ναούς

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 10:00 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα στην ατζέντα των εργασιών της, τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία. Η εγκύκλιος με την απόφαση που θα λάβουν οι ιεράρχες θα αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή.

Την εισήγηση θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και θα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της εκκλησίας.

Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου αναμένεται να διαβαστεί  σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι  λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι Ιεράρχες δεν θα προτείνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να στείλει μήνυμα ενότητας στους κόλπους της Ιεραρχίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη «μυστική» συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ορισμένοι Ιεράρχες είχαν θορυβηθεί για τον λόγο που αυτή κρατήθηκε κρυφή. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν και «βολές» εναντίον του Αρχιεπισκόπου ότι η εκκλησία δεν έστειλε πιο ηχηρό μήνυμα και δεν ύψωσε δυνατή φωνή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως αυτό των ομόφυλων ζευγαριών.

Σήμερα ο Ιερώνυμος αναμένεται να υπενθυμίσει τις βασικές αρχές που έχουν διατυπωθεί ως τώρα από την Εκκλησία σχετικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων και θα καλέσει τις ιδιαιτέρως συντηρητικές ή ακραίες φωνές να χαμηλώσουν τους τόνους. Απόψεις εντός των εκκλησιαστικών κύκλων, όπως εκείνες που υποστηρίζουν τον αφορισμό των ομοφυλόφιλων ή την άρνηση να βαπτίζονται τα παιδιά τους, βρίσκουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αντίθετο.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν ασφαλείς πηγές, στη διάρκεια των σημερινών εργασιών της Συνόδου, ο Μακαριώτατος θα κάνει αναφορά στην παρένθετη μητέρα και τον κίνδυνο να «εργαλειοποιηθεί» ως «αναπαραγωγική μηχανή» μπαίνοντας σε μία διαδικασία «εμπορευματοποίησης» φέρνοντας στον κόσμο παιδιά «κατά παραγγελία».

Σε ό, τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχε θέσει προ ημερών, υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ακουστούν όλες οι απόψεις των Ιεραρχών, ωστόσο η στάση των Ιεραρχών είναι στην κοινή, ομόφωνη κατά της επέκτασης του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως λένε, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την διδασκαλία της εκκλησίας.

Όπως έχει φανεί από τις δηλώσεις τους, ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Νέας Ιωνίας και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι μιλούν ακόμη και για λαοσυνάξεις.

Υπάρχουν όμως και οι πιο ήπιοι και ήρεμοι Ιεράρχες, όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ εκκλησίας -πολιτείας. Έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη η εκκλησία είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο επίμαχο νομοσχέδιο.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις»

Στον ΑΝΤ1  μίλησε την Τρίτη, ο πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, λέγοντας πως παρά τις αντιθέσεις τους στην προωθούμενη ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον υπάρξει απόφαση της Πολιτείας, αυτή θα ισχύει για όλους και θα γίνει σεβαστή από όλους.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, εφόσον αποφασιστεί από την Πολιτεία, «εμένα αν μου έρθει ένα ζευγάρι ομόφυλων και μου ζητήσει να τους παντρέψω θα τους παντρέψω, αν μου ζητήσουν να βαπτίσω το παιδί τους, θα το βαπτίσω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ