Οι ροές συνεχίζονται παρά τη συμφωνία

Προβληματική αποδεικνύεται η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, καθώς η ημερολογιακή ενεργοποίησή της, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ουδόλως επέφερε αλλαγή, όσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Οι ανησυχίες όσων είχαν σπεύσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και επήλθε η συμφωνία, ότι θα υπάρξουν «αγκάθια» στην εφαρμογή της, δείχνουν να επιβεβαιώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6 π.μ. της Κυριακής μέχρι τις 6 π.μ. χθες, εισήλθαν στην Ελλάδα 1.640 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο αριθμός των νεοαφιχθέντων για τη χθεσινή ημέρα είχε υπερβεί τους χίλιους νωρίς το απόγευμα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη ως το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας.

Όλα αυτά τη στιγμή που κανείς ακόμα δεν δείχνει να γνωρίζει πώς ακριβώς θα δομηθεί ο μηχανισμός υποδοχής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου για τον οποίο δεσμεύθηκε η Αθήνα και ενώ αναμένεται η ευρωπαϊκή συνδρομή σε προσωπικό και υποδομή.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο η ευρωπαϊκή λύση».

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε εκτενώς η κυβερνητική κινητοποίηση για την υλοποίηση της συμφωνίας. Όπως όλα δείχνουν, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επενδύουν στην επίκληση της κρισιμότητας της κατάστασης και του τεράστιου έργου που πρέπει να επιτελεσθεί άμεσα, προκειμένου να διερευνήσουν εάν μπορούν να ξεπερασθούν και να κατευνασθούν οι ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου, κ. Πάνου Καμμένου, για την παραμονή του κ. Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση. Επιπλέον, ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυτονόμησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που τώρα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και αναβάθμισής του, ίσως κάτι τέτοιο καθυστερήσει εξαιτίας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που θα προκύψουν και δεν επιτρέπονται από τη συγκυρία.

Σε πρακτικό επίπεδο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι η ενεργοποίηση της Τουρκίας που θα καθορίσει εάν η συμφωνία είναι λειτουργική. Από ελληνικής πλευράς συνεχίζεται η προσπάθεια για εκκένωση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί, ωστόσο, εάν δεν περιορισθούν σημαντικά οι ροές, τα νησιά δεν μπορούν να αδειάσουν, προκειμένου να «μηδενίσει το κοντέρ» για να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Η Αθήνα προσβλέπει σε πίεση των εταίρων προς την Άγκυρα, πιθανόν, μάλιστα, να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και στα οφέλη που η γείτονα υπολογίζει να κερδίσει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της.

Αναφορικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», προϋπόθεση για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, αλλά ότι η καταλληλότητα της Τουρκίας ως προορισμού επαναπροώθησης θα κρίνεται εξατομικευμένα για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Παραπέμπουν, δε, σε μια κεντρική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συνολικότερη διευθέτηση του ζητήματος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ