Οι πρώτες ενέργειες αν σας τσιμπήσει φίδι: Πρέπει να ανησυχούμε; – Τι απαντά στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά με φίδια που κάνουν την εμφάνισή τους σε πόλεις όλης της Ελλάδας μίλησε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε την ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα.

Toυ Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη η εθελοντική ομάδα Animal Rescue and Defence Squad κλήθηκε πέντε φορές από την αστυνομία την τελευταία εβδομάδα, προκειμένου να παρέμβει για να απομακρύνει φίδια από σπίτια, αυλές ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ την ίδια στιγμή  ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση της εθελόντριας η οποία δαγκώθηκε από οχιά.

Λογικό επόμενο είναι η έντονη δραστηριότητα από την παρουσία φιδιών στον αστικό ιστό των πόλεων όλης της χώρας να προκαλεί έντονη ανησυχία και να δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα.

«Τα φίδια έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη και επιτίθενται σε ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα από δάγκωμα κρίνεται αναγκαίο να νοσηλευτούν ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού δεν αποκλείεται η διακομιδή τους σε ΜΕΘ. Αυτό, βέβαια, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο», τόνισε στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Την περυσινή περίοδο 83 άνθρωποι δαγκώθηκαν από φίδια και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία και χορήγηση αντιοφικού ορού. Μάλιστα, συχνά κρίνεται απαραίτητο όσοι νοσηλεύονται από δάγκωμα οχιάς συγκεκριμένα, να λάβουν δύο και τρεις δόσεις αντιοφικού ορού. Ο συγκεκριμένος ορός χορηγείται μόνο στα δαγκώματα οχιάς και όχι άλλων φιδιών. Τα δαγκώματα από άλλα φίδια αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται χωρίς τη χορήγηση του», εξήγησε και έπειτα υπογράμμισε ότι «πέρσι δεν υπήρξε θάνατος από δάγκωμα οχιάς, όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα και δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει».

Μιλώντας για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα φιδιών ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι «θα πρέπει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να υπάρχει επαρκής αριθμός αντιοφικών ορών, καθώς το δάγκωμα οχιάς είναι και το πιο επικίνδυνο και για να μιλήσουμε με αριθμούς σε όλη τη χώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 1000 αντιοφικών ορών. Θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος αποκάλυψε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής αριθμός για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στο επόμενο διάστημα. Όμως θα πρέπει να φροντίσουμε να εξασφαλιστεί επάρκεια και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να ψάχνουμε τελευταία στιγμή για λύσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και στα «νοσοκομεία αναφοράς» της χώρας.

«Την τεχνογνωσία και την πληροφόρηση για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από δαγκώματα φιδιών την προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων που εδρεύει στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Τέτοια νοσοκομεία αναφοράς υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια και είναι συνήθως Πανεπιστημιακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων παρέχει πληροφορίες αντιμετώπισης δηλητηριάσεων σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και γενικότερα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ακόμη κι εκεί εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, καθώς υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί, 4 επικουρικοί  και 2 φαρμακοποιοί. Πρόσφατα έγινε προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών, αλλά και πάλι δε φτάνουν. Τα νοσοκομεία αναφοράς θα πρέπει να ενισχυθούν περεταίρω από προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθούν και με περισσότερους αντιοφικούς ορούς προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτουν τη ζήτηση των νοσοκομείων της εκάστοτε περιοχής», συμπλήρωσε ο ίδιος και ύστερα τόνισε ότι «το 2018 υπήρχαν ακόμη και νοσοκομεία αναφοράς που δεν διέθεταν καθόλου αντιοφικούς ορούς».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε στο enikos.gr ότι σε περίπτωση δαγκώματος φιδιού «ο ασθενής θα πρέπει να καλέσει άμεσα ασθενοφόρο και να απευθυνθεί στην κοντινότερη υγειονομική μονάδα στην οποία οι γιατροί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το κοντινότερο κέντρο δηλητηριάσεων (νοσοκομείο αναφοράς) κι αν κριθεί απαραίτητο θα πρέπει να διακομισθούν εκεί».

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ