Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Τολό Αργολίδας: Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

Μέσα σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό Αργολίδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ίσως από πιο γραφικά έθιμα στην χώρα, καθώς η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων, γίνεται μέσα στη θάλασσα.

Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά.

Τολό

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του, οι νέοι του χωριού κάθε χρόνο μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα, ενώ τα κατακόκκινα βεγγαλικά του Συλλόγου των Αλιέων δίνουν ξεχωριστό τόνο.

Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Τολό

Το έθιμο του Επιταφίου στη θάλασσα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή φέρνοντας μαζί τους και το έθιμο αυτό, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τιμές στη θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ακόμα τους σημερινούς κατοίκους της περιοχής.

Τολό

Πειραιάς: Διαμαρτυρία ακτιβιστών για τη «σφαγή του Πάσχα» – Πέταξαν μπογιές σε σούπερ μάρκετ

Παρέμβαση σε μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Πειραιά έκανε ομάδα ακτιβιστών, διαμαρτυρόμενη για την «σφαγή του Πάσχα», όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν.

Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές, αφού εισέβαλαν την Μεγάλη Πέμπτη (13/04) στο σούπερ μάρκετ, έριξαν κόκκινη μπογιά στις βιτρίνες του κρεοπωλείου και στη συνέχεια φώναξαν συνθήματα.

Μάλιστα πραγματοποίησαν καθιστή διαμαρτυρία με στόχο να εμποδίσουν «την πώληση των νεκρών διαμελισμένων ζώων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Η διοίκηση του καταστήματος ενημέρωσε τις Αρχές, με αποτέλεσμα επτά ακτιβιστές να προσαχθούν και να κρατηθούν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου.

Η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ δεν προχώρησε τελικά σε κάποια μήνυση και τα επτά άτομα αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα.

Θεσσαλονίκη: 35χρονος εκβίαζε και απειλούσε ζευγάρι ζητώντας 20.000 ευρώ

Φόβος και τρόμος για ζευγάρι από τον οικισμό Ρομά των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει 35χρονος, που προφασιζόμενος ασήμαντη αφορμή αξίωνε εκβιαστικά επί σειρά ημερών να του καταβάλουν το ποσό των 20.000 ευρώ.

Ο δράστης – σύμφωνα με την Αστυνομία – έστελνε στο κινητό τηλέφωνο του ζευγαριού βιντεοληπτικό υλικό με υβριστικό και απειλητικό περιεχόμενο, ενώ δεν δίστασε να «επισκεφθεί» τα θύματά του στο σπίτι τους, απειλώντας τη γυναίκα με πιστόλι, πυροβολώντας με όπλο στον αέρα για εκφοβισμό και προκαλώντας φθορές.

Κατόπιν αστυνομικών αναζητήσεων, ο 35χρονος εντοπίστηκε στον Εύοσμο από αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης και συνελήφθη μετά από καταδίωξη, αφού προσπάθησε να διαφύγει πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για απόπειρα εκβίασης, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Χανιά: Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στο Σφηνάρι Κισσάμου – Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο σημείο

Σε ύφεση βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο Σφηνάρι Κισσάμου , ωστόσο ολονύκτιες μάχες με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι δυνάμεις τις Πυροσβεστικής εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής στο enikos.gr, δεν υπάρχει αυτή την ώρα μέτωπο της φωτιάς που να προκαλεί ανησυχία ούτε υπάρχει κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο οι δυνάμεις τις Πυροσβεστικής θα παραμείνουν όλο το βράδυ στην περιοχή όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με 11 οχήματα, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν και 2 υδροφόρες του Δήμου Κισσάμου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε από καύση κλαδιών.

Κίσαμοσ

Κιάτο: Θρήνος για 27χρονο οδηγό μηχανής που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο Κιάτο με θύμα έναν 27χρονο, ο οποίος για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο της μηχανής του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το korinthostv.gr, γύρω στις 19:30 το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ένας 27χρόνος από το Κιάτο, που κινείτο επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών και συγκεκριμένα στη Συκιά Ξυλοκάστρου, έχασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον έλεγχο της μηχανής του και σύρθηκε στο οδόστρωμα.

Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον 27χρονο βαριά τραυματισμένο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου.

Στη συνέχεια, διακομίστηκε, με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, ο 27χρονος κατέληξε λόγω των τραυμάτων που έφερε.

Κιάτο

Στην Τήνο o Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακολουθία του Επιταφίου – Στην Κέρκυρα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Τήνο παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου o Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ στην Κέρκυρα ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στο πλάι του την Μπέτυ Μπαζιάνα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Στο πλευρό του, όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες, βρισκόταν η σύζυγός του, Μαρέβα, ενώ αύριο, Μεγάλο Σάββατο θα παρακολουθήσει την πρώτη Ανάσταση και στην συνέχεια αναμένεται να απευθύνει το πασχαλινό μήνυμα.

Μητσοτάκης Επιτάφιος Μητσοτάκης Επιτάφιος

Μητσοτάκης Επιτάφιος

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, με την Μπέτυ Μπαζιάνα για τις ημέρες του Πάσχα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρακολούθησε την ακολουθία και την περιφορά του Επιτάφιου σε χωριό του νησιού, μαζί με την οικογένειά του.

Κέρκυρα Τσίπρας

Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στην ορεινή Ξάνθη- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στην αναβίωση ενός ιδιαίτερου πασχαλινού εθίμου προχώρησαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (14/04) οι κάτοικοι στο Λυκοδρόμιο, στην ορεινή Ξάνθη, ρίχνοντας «στην πυρά» τον Ιούδα .

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, οι κάτοικοι του οικισμού προχώρησαν στην περιφορά του Επιταφίου και στην συνέχεια αναβίωσαν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά στην οποία έριξαν το ομοίωμα του Ιούδα σε υπαίθριο χώρο.

Ξάνθη

Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την επιβολή της τιμωρίας στον φιλάργυρο προδότη και πρόκειται για ένα έθιμο που παραμένει «ζωντανό» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου αναβιώνει σε διάφορες παραλλαγές. Η διατήρηση του εθίμου εκφράζει – μέχρι και σήμερα – την ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας.

Το Λυκοδρόμιο αποτελεί έναν γραφικό οικισμό της ορεινής Ξάνθης, στον οποίο οι λιγοστοί κάτοικοι συνεχίζουν να αναβιώνουν διάφορα έθιμα και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση. Το Πάσχα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους, ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται μιας και αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το Λυκοδρόμιο για μια μικρή ανάπαυλα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους.

Κάψιμο Ιούδα

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας.

Μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης έγινε η συνάντηση των τριών Επιταφίων της ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος (παρεκκλησίων Αγ. Σπυρίδωνος και Αγ. Στεφάνου).

Δείτε βίντεο

Νέος Κόσμος: Άγρια επίθεση με οπαδικό κίνητρο σε 17χρονο από ανήλικους

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από νέα άγρια επίθεση με οπαδικό κίνητρο σε βάρος ενός 17χρονους στον Νέο Κόσμο βλέπει το φως της δημοσιότητας

Η επίθεση σημειώθηκε στον Νέο Κόσμο κοντά στον σταθμό του Μετρό. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που παρουσίασε το Open, μία ομάδα ανήλικων περικύκλωσε έναν 17χρονο μαζί με έναν φίλο του. Τον ρώτησαν «από ποια περιοχή είσαι;» και «τι ομάδα είσαι» και τότε άρχισαν να το γρονθοκοπούν και να τον ρίχνουν στο οδόστρωμα.

Μάλιστα, του άρπαξαν και το τσαντάκι του, το οποίο περιείχε το κινητό του τηλέφωνο και 10 ευρώ. Ο 17χρονος σηκώθηκε και προσπάθησε να πάρει πίσω το τσαντάκι του και τότε εκείνοι άρχισαν και πάλι να τον γρονθοκοπούν, αυτή την φορά στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Κολωνού ταυτοποίησαν από το βίντεο τους δράστες, οι οποίοι είναι ηλικίας 16 χρονών και τους συνέλαβαν. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για οπαδική βία και ληστεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ