Από την πρώτη ημέρα παραλαβής του έργου Καλατράβα οι ελληνικές αρχές φέρονται να γνώριζαν ότι ήταν προβληματικό και χρειαζόταν συντήρηση κάθε χρόνο.
Οι Ιταλοί κατασκευαστές, τους οποίους είχε υποδείξει ο Σαντιάγο Καλατράβα, διαβεβαίωναν ότι το έργο είναι άρτιο. Τελικά η Ελλάδα δέχθηκε να παραλάβει το έργο, έναν μήνα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Στις 18 Ιουλίου 2004 η κατασκευή Καλατράβα «κούμπωσε» και παραδόθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο πόρισμα που πήρε στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρεται ότι από την πρώτη στιγμή το στέγαστρο είχε πρόβλημα και δεν έπρεπε να το παραλάβει η χώρα.
Η συντήρηση του έργου δόθηκε μέχρι το 2009 στους Ιταλούς κατασκευαστές. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, όταν έφυγαν από την Ελλάδα οι Ιταλοί είχαν προειδοποιήσει ότι πρέπει να γίνεται συντήρηση κάθε χρόνο. Σε προσομοιώσεις που έκαναν είδαν ότι με πολύ δυνατούς πλευρικούς ανέμους μπορεί να φύγει προς τα επάνω.
Τα πράγματα πλέον είναι δύσκολα για το ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η προφορική εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση είναι ότι η αποκατάσταση του έργου μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να το αποσυναρμολογήσουν και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ένας υπάλληλος έχει απομείνει στο Ολυμπιακό Στάδιο για να επιβλέπει φθορές. «Ήμασταν 43 άτομα τεχνική υπηρεσία. Αυτοί με τον καιρό φύγανε και δεν αντικαταστάθηκαν», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΟΑΚΑ.
Και συνέχισε: «Επικουρικά κάναμε ελέγχους στο χώρο. Δεν μπορούσαμε εμείς να κάνουμε συντήρηση στο στέγαστρο. Το μόνο που κάναμε είναι να βλέπουμε τυχόν παραμορφώσεις ή παρατράγουδα, όπως κάποιες βίδες, σκουριάσματα».