Αρχίζει άμεσα η εισαγγελική έρευνα για το ΟΑΚΑ – «Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες»

Άμεσα αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ μετά την έκθεση για το πρόβλημα που εντοπίστηκε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο κλείνουν επ’ αόριστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο

Την ίδια ώρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα «τρέξει» τη δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η έρευνα για το ΟΑΚΑ θα αφορά :

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει πως «είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».

Καρύδης για ΟΑΚΑ: Τουλάχιστον έναν χρόνο κλειστό – Να γίνουν έλεγχοι και στα άλλα έργα Καλατράβα

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Μητσοτάκης: Επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ – Δεν είχε συντηρηθεί επί δεκαετίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν τη στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

Καρύδης: Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες

Για τα προβλήματα στα στέγαστρα του ΟΑΚΑ μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης και είπε ότι με μια αυτοψία ακόμη και κάποιος που δεν είναι ειδικός μπορεί να δει ότι «στο στέγαστρο που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει, έχουν σκουριάζει, έχουν σπάσει. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Προφανώς είναι έλλειψη συντήρησης».

«Πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο ελέγχου ανάλογα με το στοιχείο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελατήρια πρέπει να ελέγχονται πολύ πιο συχνά, αλλιώτικα στην αρχή ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεδομένου ότι έχουν ελαστικότητα και με την ζέση και το κρύο συστέλλονται και διαστέλλονται», είπε ο κ. Καρύδης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το εγχειρίδιο συντήρησης  το οποίο έχει χαθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Τέτοιο κατασκεύασμα θέλει και τον ανάλογο μηχανισμό συντήρησης. Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής και πολιτικός μηχανικός.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, επισκέφθηκε ο ίδιος τη γέφυρα στην Κατεχάκη, όπου υπάρχει στέγαστρο του Καλατράβα και όπως επεσήμανε «Στην Κατεχάκη, δαπάνησα 1,5 ώρα και έλεγξα τους τένοντες, τα ελατήρια, τα μπουλόνια, τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα μια χαρά. Τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται παντού».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Βρούτσης: Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο

«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου διαμέσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επισήμανε μεταξύ άλλων πως ό, τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε: «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά στη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος».

Επιπλέον ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα.

Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».

«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ