ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς η πρώτη διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία της δεύτερης μελέτης θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Ήδη η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης και τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ: «Επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του»

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΑΚΑ αναφέροντας: « Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του.

Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».

Πέτρος Γαλακτόπουλος για ΟΑΚΑ: «Από το 2013 υπήρχε πρόβλημα με την στατικότητα»

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα την στατικότητα του στεγάστρου το enikos.gr επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ, Πέτρο Γαλακτόπουλο, ο οποίος είχε αποκαλύψει: ««Το 2012 ανέλαβα πρόεδρος του ΟΑΚΑ. Έπειτα από 8 ή 9 μήνες ήρθαν οι τεχνικοί και με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την στατικότητα όλου του έργου. Έπρεπε να γίνει συντήρηση στο στέγαστρο. Δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος, αλλά έπρεπε να γίνει η συντήρησή του. Άρχισαν διεργασίες. Λόγω, όμως, της οικονομικής κατάστασης της χώρας εκείνη την περίοδο, το έργο “πετάχτηκε” και δεν έγινε ποτέ η συντήρηση».

«Από τότε εγώ ως πρόεδρος του ΟΑΚΑ έστελνα κάθε 20 ημέρες στον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού ένα χαρτί από το ΔΣ του ΟΑΚΑ ότι χρειάζεται συντήρηση. Αυτό γινόταν έως το 2015» συμπλήρωσε.

«Τέλη του 2014 ή αρχές του 2015, κόπηκε μία βίδα και έπεσε ένα δοκάρι στην στοά του Καλατράβα. Τότε δημιουργήθηκε σούσουρο. Πήγαν οι τεχνικοί επιδιόρθωσαν το πρόβλημα και άρχισαν τότε οι διαδικασίες για να γίνει η συντήρηση, αλλά μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει. Σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχει φθορά, και πρέπει για την συντήρηση. Η πρόληψη σώζει την καταστροφή. Στην κατασκευή του Καλατράβα έπρεπε να γίνονται πράγματα για την συντήρησή του. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει το χρονοδιάγραμμα για το κάθε πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση στο ΟΑΚΑ. Από το 2004 έως το 2013 είναι 9 χρόνια. Έπρεπε να γίνει συντήρηση»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ