Ο Θεοκλής Ζαούτης στον RealFm 97,8 για την πορεία της πανδημίας – Τι είπε για τα κρούσματα και τις μάσκες

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε στον RealFm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σε ερώτηση για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Ζαούτης απάντησε ότι «όλες οι προβλέψεις βασίζονται σε μοντέλα και τα μοντέλα έχουν κενά. Σίγουρα είναι παραπάνω από 25.000, το πόσα παραπάνω είναι δύσκολο να διευκρινιστεί».

Σχετικά με τις επαναλοιμώξεις ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «τα καινούρια στελέχη είναι πιο μεταδοτικά και αποφεύγουν την ανοσία που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενα στελέχη. Την ανοσία από μόλυνση, αλλά παραμένει η ανοσία από σοβαρή νόσο και από θάνατο. Άνθρωποι που είχαν περάσει  τη Δέλτα ή την πρώτη Όμικρον είναι πιθανόν να είναι αυτά τα άτομα με τις επαναλοιμώξεις. Βέβαια οι επαναλοιμώξεις από τη φύση τους σε γενικές γραμμές είναι πιο ήπιες».

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, «αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ε.Ε. τις τελευταίες δύο εβδομάδες μοιάζει πολύ με την Ελλάδα. Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν αυτή τη στιγμή σημαντική αύξηση των αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Ο χάρτης είναι γενικά κόκκινος στην Ε.Ε. Το βιώνουν και άλλα κράτη αυτό που βιώνουμε εμείς. Κάποια κράτη μπήκαν στα… κύματα πιο νωρίς από εμάς γιατί έκαναν άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς. Εμείς ήμασταν από τους τελευταίους όσον αφορά στην άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε ότι «σίγουρα έχει επηρεάσει και ο τουρισμός, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα είναι σε τουριστικές περιοχές, είναι στα νησιά, Ιόνιο, Κρήτη αλλά και στην Αττική. Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις μικρές ηλικιακές ομάδες και αυτό είναι το θετικό γιατί περνούν τη νόσο πολύ πιο ήπια συνήθως».

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο 90% από σοβαρή νόσο».

Σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται η λήψη κάποιων μέτρων μετά την έξαρση που έχει παρατηρηθεί, ο κ. Ζαούτης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε περαιτέρω μέτρα γιατί οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι ακόμα σε επίπεδο που δεν είναι ανησυχητικό, ωστόσο το παρακολουθούμε.  Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το θέμα της μάσκας. Δεν έχει γίνει άρση της μάσκας αλλά της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Ο ΕΟΔΥ και όλοι οι άλλοι φορείς Υγείας συστήνουν τη χρήση μάσκας για άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο, σε ευάλωτες ομάδες ή όσοι βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό. Δεν έχει φύγει η μάσκα».

Σχετικά με το νέο εμβόλιο ο κ. Ζαούτης είπε ότι «το Φθινόπωρο θα έχουν καταθέσει οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει τα εμβόλια κατά της Όμικρον ή τα στελέχη της, περιμένουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για να δούμε τι προστασία θα παρέχουν και γνωρίζω ότι υπάρχουν εταιρείες που επεξεργάζονται εμβόλια για όλους τους κορονοϊούς ώστε να καλύπτουμε κάθε στέλεχος που υπάρχει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ