Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στον RealFm 97,8 για όλες τις αλλαγές που φέρνει ο GDPR

«Από αύριο Παρασκευή μπαίνει σε λειτουργία ο κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων GDPR. Εκείνος που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα που είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει και την ευθύνη να αποδεικνύει ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα. Αυτός έχει το βάρος ότι δεν έγινε παραβίαση ή διαρροή ή διακίνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι κάνουν οι πολίτες όταν λάβουν τηλεφώνημα από εισπρακτικές εταιρείες και πουν ότι “δεν επιθυμούμε να έχετε τα στοιχεία μας” είπε πως «δεν μπορούν να διαγραφούν διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι οι τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα στην εισπρακτική. Άρα καλύπτονται. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει είναι να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος». Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως «κάποιος μπορεί να απαιτήσει να μην συνεχιστεί η συνομιλία».

Αναφορικά με τα πενταψήφια νούμερα ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων σημείωσε ότι «δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και μέχρι τώρα αυτό ήταν απαγορευμένο. Υπήρχε δυνατότητα του συνδρομητή να καταγραφεί σε μια λίστα που δεν θα δέχεται τέτοιου είδους μηνύματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μενουδάκο «οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στοιχεία η μία στην άλλη για την άσκηση κάποιας αρμοδιότητας. Δεν μπορεί να μεταφέρονται δεδομένα που δεν είναι αναγκαία για την άσκηση κάποιας συγκεκριμένης αρμοδιότητας. Για παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται η είσπραξη φόρων.

Σχετικά με τα ενημερωτικά emails που δέχονται πολίτες ανέφερε πως «μέχρι τώρα τα πρόστιμα ήταν 150.000 ευρώ που μπορούσε να επιβάλλει η αρχή δεδομένων, τώρα το ύψος μπορεί να είναι μεγαλύτερο».

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ