Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Αυτή είναι η πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αγοριού

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αγοριού, δίνει το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου πιθανή αιτία θανάτου του αγοριού αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Αναφέρεται, επίσης πως η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Σημειώνεται ότι το αγοράκι προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας.

Λόγω της κατάστασης της υγείας του κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη. Μία ημέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Η τραγική ιστορία του 8χρονου που πέθανε από διφθερίτιδα – Τι λέει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ανησυχία επικρατεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού μετά τον θάνατο ενός 8χρονου από διφθερίτιδα.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr o κ. Γιαννάκος, ο 8χρονος εισήχθη στις 22 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λαρυγγίτιδα, που είναι σύμπτωμα της νόσου. Το παιδί άμεσα μπήκε στη ΜΕΘ όπου και κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ στις 27 Νοεμβρίου βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί και διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από διφθερίτιδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, από το βιβλιάριο του παιδιού διαπιστώνεται ότι ο εμβολιασμός του ήταν ελλιπής καθώς το άτυχο αγόρι είχε κάνει ατελώς το εμβόλιο της διφθερίτιδας. Συγκεκριμένα, στην ηλικία του ενός έτους είχε εμβολιαστεί την πρώτη δόση αλλά δεν είχαν γίνει οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου όπως προβλέπεται μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακός επισήμανε ότι το παιδί είχε γεννηθεί με σύνδρομο Down ζούσε σε ίδρυμα από την ηλικία των δύο ετών έως τα πέντε του που υιοθετήθηκε από οικογένεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος, είναι μεγάλη η ανησυχία στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το αγοράκι καθώς η διάρκεια του εμβολίου είναι δέκα έτη. «Πήραν αντιβίωση, έκαναν εμβόλιο αλλά η επώαση της νόσου γίνεται σε δύο έως επτά μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο, τόνισε ότι «είναι δυστυχώς το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας που σημειώνεται στη χώρα μας μετά από δεκαετίες, κατ΄άλλους 28 χρόνια, κατ’ άλλους 42. Αν ρωτήσουμε τη γιαγιά μας ή τον παππού μας, θα μας θυμίσει ότι είναι μία δραματική νόσος που πάρα πολλοί άνθρωποι της προ- προηγούμενης γενιάς έζησαν αυτή τη φρίκη: να πεθαίνει στην αγκαλιά σου το παιδί από δύσπνοια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σώσεις. Υπάρχει αντιβίωση αλλά δεν καλύπτει τα βαριά περιστατικά και ξεριζώθηκε από τον εμβολιασμό».

«Συνεχίζεται το κύμα αντιεμβολιασμού, υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα βλακείας. Στην Ελλάδα, γιατί κάθε υπουργός Παιδείας αφήνει παραθυράκια έτσι ώστε να μην είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα γίνεται κανένα παιδί δεκτό στην α’ δημοτικού αν δεν είναι εμβολιασμένο;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι μία νόσος που θεωρείτο εξαφανισμένη λόγω του εμβολιασμού ανασταίνεται, σε λίγο καιρό θα δούμε την ευλογιά. Γιατί και η ευλογιά, με τους εμβολιασμούς ξεριζώθηκε», πρόσθεσε.

Τι είναι η διφθερίτιδα – Το τελευταίο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου οκτάχρονου παιδιού από διφθερίτιδα, μία ασθένεια της οποίας το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Η νόσος που προκαλεί, χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται έπειτα από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα.

Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση. Κάτω από το μικροσκόπιο, με χρώση Gram, τα κορυνοβακτηρίδια της διφθερίτιδας έχουν σχήμα ράβδου, και ομαδοποιημένα μοιάζουν με κινεζικούς χαρακτήρες. Για την ταυτοποίηση του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα ακόλουθα καλλιεργητικά μέσα: Loeffler Serum Medium, Mueller-Hinton, Hoyle και Tinsdale.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ