Σοκ: Οκτάχρονο παιδί πέθανε από διφθερίτιδα

Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου εκτός 8χρονου αγοριού από διφθερίτιδα, μίας παιδικής ασθένειας που λόγω των εμβολιασμών έχει εξαλειφθεί από το ιατρικό χάρτη για αρκετές δεκαετίες.

Το τραγικό γεγονός γνωστοποίησαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο παιδίατρος Γιώργος Τσόλας και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι «είναι δυστυχώς το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας που σημειώνεται στη χώρα μας μετά από δεκαετίες, κατ΄άλλους 28 χρόνια, κατ’ άλλους 42. Αν ρωτήσουμε τη γιαγιά μας ή τον παππού μας, θα μας θυμίσει ότι είναι μία δραματική νόσος που πάρα πολλοί άνθρωποι της προ- προηγούμενης γενιάς έζησαν αυτή τη φρίκη: να πεθαίνει στην αγκαλιά σου το παιδί από δύσπνοια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σώσεις. Υπάρχει αντιβίωση αλλά δεν καλύπτει τα βαριά περιστατικά και ξεριζώθηκε από τον εμβολιασμό».

«Συνεχίζεται το κύμα αντιεμβολιασμού, υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα βλακείας. Στην Ελλάδα, γιατί κάθε υπουργός Παιδείας αφήνει παραθυράκια έτσι ώστε να μην είναι εξασφαλισμένο ότι δεν θα γίνεται κανένα παιδί δεκτό στην α’ δημοτικού αν δεν είναι εμβολιασμένο;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι μία νόσος που θεωρείτο εξαφανισμένη λόγω του εμβολιασμού ανασταίνεται, σε λίγο καιρό θα δούμε την ευλογιά. Γιατί και η ευλογιά, με τους εμβολιασμούς ξεριζώθηκε», πρόσθεσε. 

Ακούστε το ηχητικό:

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων επιβεβαίωσε το περιστατικό στο enikos.gr .

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας, η πρόληψη και η αντιμετώπισή της

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Οξεία λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού.

Μετάδοση: αναπνευστικές εκκρίσεις

Επώαση: 2-4 εβδομάδες

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Πρόληψη: εμβόλια διφθερίτιδας

Αντιμετώπιση: αντιτοξίνη διφθερίτιδας μαζί με αντισώματα αφού πρώτα γίνει δερματική δοκιμασία για υπερευαισθησία τύπου III.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ