Νόνικα Γαληνέα: Η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 2002

Άγνωστες στιγμές από την ζωή της, την καριέρα της αλλά και τους μεγάλους έρωτες της είχε εξομολογηθεί το 2002 η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Νόνικα Γαληνέα, που πέθανε σήμερα 2 Ιουνίου, στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2002 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είχαν μιλήσει για την Νόνικα Γαληνέα οι:  Αλέκος Αλεξανδράκης, οι τρεις κόρες της, οι εγγονές της, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Κιμούλης  και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Στο υλικό, που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, η Νόνικα Γαληνέα έκανε μία σπάνια εμφάνιση καθώς εκείνη την περίοδο είχε επιστρέψει στο θέατρο μετά από χρόνια απουσίας. Συγκεκριμένα πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου στο Μέγαρο Μουσικής.

Νόνικα Γαληνέα: Ο γάμος με τον Νίκο Μουτούση, οι 3 κόρες και ο μεγάλος έρωτας με τον Αλεξανδράκη – Οι σταθμοί της πορείας της

Ο Νίκος Χατζηνικολάου την είχε ρωτήσει για την μυθιστορηματική ζωή της και μία συγκεκριμένη σκηνή όταν επέστρεφε στην Ελλάδα από το εξωτερικό με τα δύο παιδιά της και ήταν έγκυος στο τρίτο. Τότε η Νόνικα Γαληνέα είχε εκμυστηρευθεί ότι έκανε σκέψεις να μην κρατήσει το τρίτο παιδί μετά από τον χωρισμό με τον πρώτο σύζυγο της. Μόλις είδε, όμως, ελληνική θάλασσα και ήλιο κάτι άλλαξε.

«Και έτσι γεννήθηκε το τρίτο μου παιδί η Αμαλία Μουτούση. Αυτή είναι η οικογένεια μου. Έχω ήδη πάει στην δραματική σχολή στην Αγγλία. Έχω τελειώσει. Τα αφήνω όλα λόγω του γάμου μου και της ζωής μου στο Παρίσι δεν γίνεται να συνεχίσω. Γίνονται τα παιδιά μου και ξαναρχίζω από την αρχή. Κατεβαίνω τα σκαλοπάτια του Θεάτρου Τέχνης δίνω εξετάσεις στην σχολή του Κουν. Με παίρνει ο Κουν και από την πρώτη στιγμή που είμαι στην σχολή από την πρώτη κιόλας χρονιά με βάζει και παίζω στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, που σημαίνει ότι κάνω μαζί του παρά πολλά ταξίδια», έλεγε τότε η Νόνικα Γαληνέα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σπάνια ΦΩΤΟ από το 1976 με Καρέζη, Καζάκο, Γαληνέα, Κούρκουλο

Και συνέχισε: «Είναι μία τρομερή εμπειρία και ένας καινούργιος έρωτας πάρα πολύ δυνατός που με αποπροσανατολίζει εντελώς. Βγαίνω από το Θέατρο Τέχνης και δεν ξέρω που πάω. Υποτίθεται ότι πρέπει να γυρίσω σπίτι στα τρία μου παιδιά και τα έχω κυριολεκτικά χαμένα».

Παράλληλα είχε εξομολογηθεί ότι από πολύ μικρή ηλικία ήξερε ότι θα γίνει ηθοποιός μετά από το διαζύγιο των γονιών της, το οποίο την σημάδεψε. «Πέντε χρονών ήξερα ότι θα γίνω ηθοποιός. Δεν είχα καμία αμφιβολία. Δεν ξέρω από πού ξεκινάει αυτό. Αν ξεκινάει από μία διάθεση αυτοπροβολής ή από έναν βεντετισμό. Ξέρω, όμως, ότι επειδή όταν ήμουν 5 χρονών έτυχε να χωρίζουν οι γονείς μου. Αυτό το πράγμα το εκμεταλλεύθηκα μέσα μου και αυτή την δυστυχία που ένιωθα σαν παιδί λόγω αυτών των καταστάσεων που ήταν όμως πολύ πολιτισμένος τρόπος. Δεν είδα αγριότητες. Δεν είδα τίποτα ασχήμιες, ας πούμε. Αλλά παρόλα αυτά υπήρχε μέσα μου η επίγνωση του τι σημαίνει χωρισμός», σημείωσε η Νόνικα Γαληνέα.

«Είχα μία τρομερή αδυναμία στον πατέρα μου. Τον λυπόμουνα. Γιατί η απόφαση του χωρισμού ήταν της μητέρας μου. Υπήρχαν πράγματα μέσα μου όταν ήμουν 5 χρονών και όλα αυτά μέσω ενός καθρέφτη όπου έπαιζα σκηνές μου δίνανε διέξοδο για την περαιτέρω ζωή μου. Ήξερα ότι: ναι, τώρα πονάω και πρέπει να συγκρατήσω αυτή την έκφραση μου, όπως είμαι, όπως πονάω για να παίζω αργότερα την τάδε σκηνή έτσι», εξήγησε η Νόνικα Γαληνέα.

Για τα 5 χρόνια που έζησε στο Παρίσι με τον πρώτο σύζυγο της και την απόφαση της να πάρει διαζύγιο είχε εξηγήσει ότι ήταν μία απόφαση που ήταν εξαιρετικά δύσκολη εκείνη την εποχή. «Γενικά έχω κουράγιο στην ζωή μου αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί κανείς να πει ότι με χαρακτηρίζει. Δεν δειλιάζω σε δύσκολες αποφάσεις», είπε η Νόνικα Γαληνέα.

Ο έρωτας με τον Αλεξανδράκη

Στην εκπομπή είχε μιλήσει τότε με συγκίνηση για την πρώην σύντροφο του ο Αλέκος Αλεξανδράκης. «Την Νόνικα θα την θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη γι’ αυτά τα χρόνια που έζησε μαζί μου. Αυτά τα 20 χρόνια. Τα τόσο σημαντικά χρόνια. Τόσο δραστήρια χρόνια για την ζωή μου. Είναι ένα δώρο που μου έκανε και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αυτός ο έρωτας να κρατήσει τόσα χρόνια; Είναι ουσιαστικός άνθρωπος ωραίος άνθρωπος», είπε ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Είχε παραδεχθεί ότι την εποχή που γνωρίστηκαν πίστευε ότι το κεφάλαιο «έρωτας» είχε κλείσει οριστικά για τον ίδιο. « Να την φιλήσω θα’ θελα. Σε ευχαριστώ Νόνικα για την ζωή που μου χάρισες. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ», ήταν το μήνυμα που της είχε στείλει μέσω της εκπομπής.

Σε εκείνη την στιγμή η Νόνικα Γαληνέα βούρκωσε και παρενέβη με μία ερώτηση ο Νίκος Χατζηνικολάου για να αποφορτιστεί η συναισθηματική ένταση. Την ρώτησε εάν πράγματι έπαιζε στις παραστάσεις με πλάτη στο κοινό για να προβληθεί εκείνη. «Ήταν ήδη τόσο μεγάλος, με όλη τη σημασία της λέξης, που ένιωθε όλο το δικαίωμα να μπορεί να το κάνει αυτό. Όταν αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες μαζί στα ”Μεγάλα χρόνια”. Μου άρεσε παρά πολύ και δεν μου έδειχνε καμία σημασία. Καθόλου», παραδέχθηκε η Νόνικα Γαληνέα.

Στη συνέχεια είχε εξιστορήσει το περιστατικό στο οποίο ήρθαν πιο κοντά. Ένα βράδυ μετά την παράσταση η πρωταγωνίστρια την κλείδωσε στο καμαρίνι και έφυγε. «Αρχίζω να φωνάζω να ουρλιάζω. Ο φύλακας ήταν τελείως κουφός στο Μετροπόλιταν. Δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσει τίποτα. Ευτυχώς είχα παρά πολύ δυνατή φωνή και με άκουσε ο Αλεξανδράκης, ο οποίος  πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητο του δύο μπλοκ πιο κάτω στο πάρκινγκ με άκουσε να ουρλιάζω: βοήθεια. Ήρθε ξεκλείδωσε με τον κουφό τον φύλακα και αυτή ήταν η αρχή. Δηλαδή αν αυτή η γυναίκα δεν με είχε κλειδώσει μπορεί να πέρναγα και απαρατήρητη», ανέφερε η Νόνικα Γαληνέα.

Για το τέλος της σχέσης τους η Νόνικα Γαληνέα είχε εξηγήσει: «Δεν μ’  αρέσει να το συνειδητοποιώ. Λέω ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Ήταν ένας μεγάλος έρωτας. Έκανε την διαδρομή του και θα πρέπει να τον κρατήσουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Να μην τον αφήσουμε να φθαρεί».

Για την απόφαση της να αποσυρθεί από το θέατρο τα χρόνια που βρισκόταν πάνω στην ακμή της είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε μετανιώσει. «Εγώ έχω κάποιες απόψεις ότι ο ηθοποιός δεν χρειάζεται να πεθάνει πάνω στο σανίδι. Εγώ πιστεύω ότι ο ηθοποιός πρέπει να ξέρει να αποσύρεται εγκαίρως. Τόσο εγκαίρως ώστε να είναι σίγουρος ότι στον δρόμο θα του λένε: ‘’Μας λείπετε’’ και δεν θα λένε: ‘’Ευτυχώς που πήγε σπίτι της’’», τόνισε η Νόνικα Γαληνέα.

Στη συνέχεια είχε μιλήσει και για τον τελευταίο σύζυγο της, αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Πίτερ Μίλερ. «Η μοναξιά δεν αντέχεται. Δεν είναι λύση να ψάχνεις να βρεις πως θα γεμίσεις τα βράδια σου. Είναι αρχιτέκτων και έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα που δεν αναφέρεται ποτέ. Εγώ εντελώς συμπτωματικά τα έχω μάθει. Έχει κερδίσει τόσο πολύ την συμπάθεια όλων των φίλων μου. Αυτό κάτι σημαίνει. Δεν ήταν εύκολο να μπει σε έναν άλλον κόσμο. Λατρεύει το θέατρο», είπε η Νόνικα Γαληνέα.

Στο τέλος της εκπομπής όταν ρωτήθηκε πως αισθάνεται για τον Γιάννη Ρίτσο και την παράσταση η Νόνικα Γαληνέα είχε επιλέξει να απαντήσει με το γράμμα του Λουί Αραγκόν. Σε αυτή την επιστολή ο Γάλλος ποιητής καλούσε τον Γιάννη Ρίτσο στο Παρίσι προκειμένου να δει από κοντά την παράσταση του έργου του «Ισμήνη» και ξεδίπλωνε τον θαυμασμό του για τον Έλληνα ποιητή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ