Νέα Σμύρνη: Οι «εξαφανίσεις» εκατοντάδων παιδιών και η καταγγελία για ασέλγεια στη δομή που ζούσε η 14χρονη

Η υπόθεση της 14χρονης στην Νέα Σμύρνη δεν είναι η μοναδική που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και αφορά σε παιδιά της Μονάδας Προστασίας Νεανίδων «Αγία Βαρβάρα». Σε αυτές τις υποθέσεις περιλαμβάνονται από «εξαφανίσεις» ανηλίκων έως και καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος τροφίμων που τελικά αναιρέθηκαν.

Σήμερα, μόλις λίγες ώρες έπειτα από την αποκάλυψη της υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας με θύμα την 14χρονη, σήμανε συναγερμός για την εξαφάνιση μίας ανήλικης στην Νέα Σμύρνη. Η 16χρονη Άννα Μαρία Γ. εξαφανίστηκε στις 8/3/2023 από την ίδια δομή, στην οποία φιλοξενούνταν και η 14χρονη, όπως επιβεβαίωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε σήμερα 22/03/2023 για την εξαφάνιση της ανήλικης και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ανήλικης κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καθώς συντρέχουν λόγοι που θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε στο enikos.gr, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος «μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο εκδόθηκαν 2 missing alert και μάλιστα για 2 διαφορετικά παιδιά της ίδιας δομής. Μόνο και μόνο από αυτό έπρεπε να χτυπήσει «καμπανάκι», έπρεπε να καταλάβουμε ότι εκεί συμβαίνει ανησυχητικό», τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Μάλιστα, αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει ότι τουλάχιστον 10 φορές την τελευταία τριετία έχει δηλωθεί εξαφάνιση για παιδί της δομής, το οποίο δεν επέστρεψε το βράδυ».

Οι «εξαφανίσεις» 502 παιδιών

Όμως οι «εξαφανίσεις» παιδιών από την συγκεκριμένη δομή είχαν απασχολήσει και μερικά χρόνια πίσω. Πρόκειται για την υπόθεση 502 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν μεταφερθεί στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο 1998 έως 2002, με σκοπό να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά Ρομά, προερχόμενα κυρίως από την Αλβανία, που είχαν βρεθεί να «εργάζονται» σε φανάρια.

Με το θέμα των «χαμένων παιδιών» είχε ασχοληθεί και η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ. Μάλιστα το 2013 η τότε βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη είχε καταθέσει ερώτηση στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στην ερώτησή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλείτο τις επικρίσεις που διατύπωνε σε βάρος των ελληνικών αρχών η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012.

Ο κ. Αθανασίου σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, λίγες μέρες αργότερα είχε αναφέρει ότι δεν είχε αποτέλεσμα η έρευνα  για την τύχη των 502 «παιδιών των φαναριών», για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες πως είχαν οδηγηθεί στο κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

 

Όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα κάνεις δεν γνωρίζει ποια ήταν η τύχη αυτών των παιδιών. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου μιλώντας την Τετάρτη (22/3) στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ύστερα από σχετική ερώτηση για το θέμα κι αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ανέφερε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να διαταχθεί κάτι από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Δεν μπορεί η αστυνομία μόνη της να ξεκινήσει την έρευνα». Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια, κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι έγιναν αυτά τα παιδιά.

Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μετά το 5:35:

Η καταγγελία για ασέλγεια

Τον Απρίλιο του 2013, μία ακόμη «περίεργη» υπόθεση με φόντο την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» είχε γίνει γνωστή από την εκπομπή «Ρεπορτάζ». Συγκεκριμένα μία πρώην τρόφιμος είχε κατηγορήσει κοινωνικό λειτουργό για ασέλγεια, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο φερόμενος ως δράστης αντιμετώπιζε παρόμοιες κατηγορίες για το συγκεκριμένο αδίκημα. Τις καταγγελίες είχε επιβεβαιώσει και μία 15χρόνη τρόφιμος που εκείνη την εποχή διέμενε στο ίδρυμα.

Τελικά η καταγγέλλουσα, όπως η ίδια αποκάλυψε,  αναίρεσε την καταγγελία της, τονίζοντας ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ